Espresso met Keith Bakker

Verslavingsgoeroe Keith Bakker is op zoek naar God in het huis van bewaring. Hij kijkt dan ook verbaasd als ik opeens voor de deur van zijn cel sta met een portable espressoapparaat.

Relatie

Verslavingsgoeroe Keith Bakker is op zoek naar God in het huis van bewaring. Hij kijkt dan ook verbaasd als ik opeens voor de deur van zijn cel sta met een portable espressoapparaat. Ik vraag of het klopt dat hij God nog niet heeft gevonden, maar wel een nieuwe advocaat. Bakker corrigeert mij. ‘Ik hoop dat ik God beter én op een andere manier mag leren kennen,’ zegt hij. ‘Ik wil graag het vaderhart van God leren kennen.’ Maar van die advocaat klopt? ‘De God die onvoorwaardelijk van mij houdt.’ Waarom denkt hij dat zijn nieuwe advocaat hem heeft geadviseerd totale radiostilte in acht te nemen? Bakker antwoordt: ‘Mijn vorige relatie met God leek meer op een werkgever-werknemer relatie.’

De van seksueel misbruik beschuldigde Keith Bakker wil niet praten over de relaties met zijn cliënten. Bakker drinkt ook niet van zijn espresso. ‘Daar raak je verslaafd aan,’ zegt hij. Ik drink snel zijn kopje op. De verslavingsgoeroe wil weten hoeveel espresso’s ik op een dag drink. Ik antwoord dat mijn record 23 kopjes is. ‘Nooit geprobeerd om te stoppen?’ vraagt Bakker. Ik schud mijn hoofd. De verslavingsgoeroe vertelt dat hij gisteren is gestopt met bloggen. ‘Ik ben vanaf nu niet meer bereikbaar,’ zegt hij. En God dan? ‘Hij kan mij 24 uur per dag contacteren, ook zonder internet.’ Zou een normale relatie voor de verandering niet beter zijn? Bakker schudt nu zijn hoofd. ‘Volgens mij kan ik op dit moment met niemand beter dan met God een relatie hebben.’