Een waarheid met 35 fouten

An inconvenient truthCanvas, 23.50 - 01.23 uur

Het knappe aan An inconvenient truth is dat het weinig meer is dan de verfilming van een diavoorstelling over oorzaken en gevolgen van het broeikaseffect. De presentatie bij de show is in handen van vicepresident Al Gore nog wel, bepaald geen begenadigd spreker.

Het staat wel vast dat Gore de Nobelprijs voor de Vrede in 2007 te danken heeft aan zijn film, die het technische broeikasprobleem voor velen begrijpelijk maakt. Maar achteraf bezien heeft Gore de zaak misschien meer kwaad dan goed gedaan. Hoewel de film de hoofdlijnen van de klimaatkwestie volkomen juist weergeeft, bevat hij zoveel slordigheden en overdrijvingen dat het tegenstanders van de broeikascommotie weinig moeite kostte alle beweringen van Gore als onzin af te doen. Een kans voor open doel.

De onjuistheden werden breed uitgemeten: het is helemaal niet waarschijnlijk dat het zeeniveau al in de nabije toekomst zeven meter zal stijgen. De Golfstroom zal niet stilvallen. Niemand kan bewijzen dat orkaan Katrina met het broeikaseffect samenhing. Enzovoort. Pijnlijk was dat een Britse rechter in 2007 oordeelde dat de film om indoctrinatie te voorkomen niet aan schoolkinderen mocht worden vertoond zonder de negen voornaamste tekortkomingen bekend te maken. Het is sindsdien een gezelschapsspel geworden om alle fouten in Gore’s film op te sporen. Scherpslijpers kunnen er inmiddels wel 35 opsommen, ze zijn op internet te vinden.

Karel Knip