Een driedimensionale reproductie van je eigen hoofd

Samen in een pasfotohokje kruipen is wel heel erg retro. Tegenwoordig laat je gewoon de hoofden scannen en maak je een ruimtelijke print.

3D-printen, het maken van fysieke objecten naar een digitaal ontwerp, heeft zijn eigen videoserie op internet: MakerBot TV. De serie is genoemd naar een van de merken 3D-printers op de markt, en wordt ook bekostigd door dat merk.

De eerste aflevering begint meteen goed, met een head scanning party. Feestgangers kunnen hun hoofd laten scannen en printen en maken daar gretig gebruik van: breed lachend, met z’n tweeën, in een enkel geval zelfs zoenend. Er zijn ook een paar echte sterren, zoals Angelo Moore van de band Fishbone en muzikant/komiek Reggie Watts. Het rijk behaarde hoofd van de laatste moet met meel worden bepoederd om een succesvolle scan mogelijk te maken (dun of donker haar scant niet zo lekker), zodat de negroïde Watts ten slotte sprekend op de Kerstman lijkt. Hij laat het zich vrolijk welgevallen en zingt er een liedje van Abba bij: „Snowing me, Snowing you.”

Tussendoor vraagt presentatrice Annelise Jeske aan bezoekers wat ze het liefst zouden printen. Lego voor mijn zoon, zegt er één gevat. Een ander gaat voor een hele fiets, in onderdelen. Later in de uitzending wordt een kloek zwaard geprint van lichtgevend groen plastic, waar Jeske een schijngevecht mee mag opvoeren.

Jeske (25) is een prima keus. Ze is meer filmer dan knutselaar maar ze heeft de juiste uitstraling van meisje van om de hoek. Net geen professionele presentatrice, precies wat dit programma nodig heeft. Haar sollicitatievideo staat trouwens nog op haar eigen kanaal op de videosite Vimeo.com.

Hoewel MakerBot TV een vorm van productpromotie is, is het geen reclamespot. Het is een ongedwongen, vrolijk programma waarin echte geeks hun kunsten mogen vertonen. Zoals de maker van de Turtle Shell Racer, een schattig, schildpadvormig, op afstand bestuurbaar autootje dat bijna helemaal (op de motor en de elektronica na) door een 3D-printer kan worden uitgespuugd. Alle benodigde informatie om er zelf een te bouwen is te vinden op de website Thingiverse.com. Makerbot TV hoeft alleen maar te signaleren wat er allemaal in die gemeenschap van enthousiastelingen gebeurt, dat werkt vanzelf verkoopbevorderend. Verder doet de serie aan service, in de vorm van een rubriek over instellen en optimaliseren van de printer via de besturingssoftware.

En dan heeft MakerBot ook nog een mascotte nodig, vertelt een naamloze vertegenwoordiger van het bedrijf in beeld. Uw 3D-ontwerp is welkom. Het moet een robot zijn, graag schattig en natuurlijk awesome, en hij moet kunnen worden vervaardigd door een 3D-printer zodat iedereen ze naar hartelust kan namaken. Inzendingen moeten op 28 september zijn geüpload.

MakerBot TV is te bekijken als een serie voor liefhebbers van 3D-printen, maar ook als programma óver deze hobbyisten. In het laatste geval heb je aan twee afleveringen wel voldoende.

Herbert Blankesteijn

De video is te zien op nrc.nl/bekijks