Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Cohen en Wilders botsen bij aanvang Algemene Beschouwingen

Wilders tegenover Cohen in de Tweede Kamer tijdens de Algemene Beschouwingen. 'U bent het schoothondje van dit kabinet', beet hij de PvdA-leider toe. Beeld NOS
Wilders tegenover Cohen in de Tweede Kamer tijdens de Algemene Beschouwingen. 'U bent het schoothondje van dit kabinet', beet hij de PvdA-leider toe. Beeld NOS

De Algemene Politieke Beschouwingen zijn begonnen met een aanvaring tussen Cohen en Wilders. De PVV-leider zette door waar hij gisteren mee begon en noemde Cohen “de grootste gedoogpartij”, die slechts een “bedrijfspoedel van het kabinet-Rutte” is.

Cohen reageerde door Wilders een “kleuter” te noemen. Volgens hem is er maar één partij die de stekker uit dit kabinet kan trekken en dat is Wilders. “U kiest ervoor dit kabinet mogelijk te maken. Alleen u kunt ervoor kiezen dit kabinet ten val te brengen.”

De twee tegenover elkaar:

Wilders was het debat al begonnen met een ‘stuntje’: hij merkte op dat de grootste oppositiepartij, de SP, vandaag zou moeten beginnen en niet de “grootste gedoogpartij”, PvdA.

Cohen, desondanks de eerste achter de microfoon, kreeg daarna van meerdere partijen de vraag wat zijn partij precies wil: het kabinet steunen of het naar huis sturen. Maar: “Ik heb die stekker niet”, antwoordde Cohen. “Alleen de PVV heeft die stekker.”

Toch krijgt de PvdA nu van meerdere kanten kritiek. Politiek redacteur van NRC Handelsblad Derk Stokmans over de positie van de partij:

“Cohen ondergaat het lot van een middenpartij in de oppositie: zijn steun voor het AOW-akkoord van het kabinet gaat Roemer (SP) te ver, maar Sap (GroenLinks) niet ver genoeg. De PvdA-steun voor het kabinet in de eurocrisis is volgens de PVV onverantwoordelijk en volgens Pechtold (D66) te halfslachtig. Cohen is geen premier geworden, maar alle kritiek op het kabinetsbeleid komt vanochtend bij hem terecht.”

Hoewel zijn partij het kabinet steunt als het gaat om de Europese schuldencrisis of het pensioenakkoord en hij als gezegd zelf ‘de stekker’ niet heeft, ziet Cohen de regering toch het liefst vertrekken. Door te bezuinigen op het passend onderwijs, het persoonsgebonden budget en de sociale werkvoorziening verwaarloost het kabinet het ‘sociale weefsel’ van de samenleving dat om voortdurend onderhoud vraagt, betoogde hij. “Deze coalitie laat straks een verwaarloosde samenleving achter. Het land is ermee gediend als er zo snel mogelijk een ander beleid wordt gevoerd”, zei Cohen. “Als dit kabinet dat niet doet is er alle reden voor om te zeggen: kabinet, ga.”

De Algemene Beschouwingen vinden vandaag en morgen plaats en zijn te volgen via de live beelden van de NOS en ons eigen liveblog.