CDA aangevallen op natuurbeleid - Van Haersma Buma mist visie premier

De fractievoorzitters Roemer, Van der Staaij, Cohen, Blok, Sap, Pechtold, Thieme, Slob, Van Haersma Buma en Wilders voor aanvang van het debat bij Kamervoorzitter Verbeet. Foto NRC / Roel Rozenburg
De fractievoorzitters Roemer, Van der Staaij, Cohen, Blok, Sap, Pechtold, Thieme, Slob, Van Haersma Buma en Wilders voor aanvang van het debat bij Kamervoorzitter Verbeet. Foto NRC / Roel Rozenburg De fractievoorzitters Roemer, Van der Staaij, Cohen, Blok, Sap, Pechtold, Thieme, Slob, Van Haersma Buma en Wilders voor aanvang van het debat bij Kamervoorzitter Verbeet. Foto NRC / Roel Rozenburg

Regeringspartij CDA is tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen hard aangevallen op de bezuinigingen op het natuurbeleid. “Kennelijk is duurzaamheid voor het CDA zo ongeveer het laatste punt dat aan het prioriteitenlijstje bungelt”, zei GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap.

In het regeerakkoord is afgesproken dat zeshonderd miljoen euro wordt bezuinigd op het natuurbeleid en dat de verantwoordelijkheid naar de provincies gaat, zo schrijft persbureau Novum. Dit leidt ertoe dat de zogeheten Ecologische Hoofdstructuur (EHS) kleiner wordt dan gepland. Ook schrapt het kabinet in de Natura 2000-gebieden, een netwerk van waardevolle Europese natuurgebieden.

Volgens PvdA en GroenLinks wordt er onevenredig hard gesneden in het natuurbeleid. Dit leidt ertoe dat talloze EHS-plannen waar jaren aan is gewerkt, opeens worden geschrapt.

“Hoe kan hij dit voor zijn rekening nemen?”, vroeg PvdA-leider Job Cohen aan CDA-fractieleider Van Haersma Buma.

Sap hield Van Haersma Buma voor dat van de achthonderd miljoen euro er nog maar ‘een luttele’ tweehonderd overblijven. Tegelijkertijd blijft het kabinet wel miljarden investeren in de ‘olieverslaving’ van Nederland, stelde zij. “Is dit nou het rentmeesterschap waar het CDA voor staat?”

Van Haersma Buma wees erop dat het nu eenmaal een ‘moeilijke tijd’ is. Ook hebben de provincies ‘veel meer ruimte’ gekregen voor het voeren van natuurbeleid. Dat daar eindelijk afspraken over zijn gemaakt, daarmee is hij blij. En Nederland kan dan wel niet veel natuur hebben, maar ‘onze natuur ziet er wel mooier uit’ dan in vele andere Europese landen, aldus de CDA’er.

CDA mist visie bij premier Rutte

Het CDA mist een visie van premier Rutte (VVD) op de ‘kracht van de samenleving’, aldus Van Haersma Buma. “De visie op de vrijheid van de economie kennen we”, zei hij. Maar hoe zit het met de visie op de verantwoordelijkheid van de samenleving, vroeg hij zich af.

“Het CDA mist een visie van de premier op burgerschap.”

Ook wil hij weten hoe Rutte de ‘grote zorg’ van veel Nederlanders beoordeelt over hoe zij met elkaar om moeten gaan. Van Haersma Buma verwacht dat het kabinet de komende jaren van ‘versnipperde individualiteit’ werkt aan ‘herstel van gemeenschap en identiteit’.

Van Haersma Buma blij met ‘Europese’ Miljoenennota

In tegenstelling tot gedoogpartner Wilders is Van Haersma Buma juist blij dat het kabinet in de Miljoenennota zo vaak rept van Europa.

“Zo veel Europa is een bevestiging dat het kabinet op de goede weg is”, zei de fractieleider van het CDA. Wilders zette de Miljoenennota weg als een ‘eurofiel stuk’. Daar is Van Haersma Buma van geschrokken, zei hij.

“Dat is zo’n beetje Erwin Kroll verwijten dat hij het deze zomer zo vaak over regen heeft”, stelde de CDA’er.

Het is voor sommigen in de politiek nog moeilijk wennen dat Europa tegenwoordig een binnenlandse aangelegenheid is, zei hij richting Wilders.

Van Haersma Buma verwijt de Europese regeringsleiders dat ze niet kordaat genoeg optreden om de Europese schuldencrisis aan te pakken. “Onze euro hangt aan een zijden draadje.” Ook wil hij van het kabinet weten hoe het staat met het Nederlandse voorstel voor een aparte eurocommissaris voor het begrotingsbeleid.

De CDA-fractievoorzitter oogstte lof van de oppositiepartijen PvdA, D66 en GroenLinks voor zijn pro-Europese verhaal.

Volg ons liveblog voor de laatste ontwikkelingen, achtergronden en duiding bij het debat in de Tweede Kamer.