buzz

Plassen in het vliegtuig

Waar is de Franse wellevendheid toch gebleven? Naast DSK maakte ook Gérard Depardieu deze week nogal halfslachtig excuses voor eerder wangedrag. Bij de 62-jarige Franse acteur betrof het (slordig) plassen in het gangpad terwijl een CityJet-vlucht van Parijs naar Dublin opsteeg: een steward verbood hem het toilet te gebruiken. Dépardieu, volgens vrienden beslist niet dronken maar wel gekweld door prostaatproblemen, zegt dat hij geen monster of terrorist is, maar gewoon heel erg nodig moest. Hij zou nog hebben getracht in een fles te plassen, maar morste omdat hij naar eigen zeggen „een olifant is”. Dépardieu liet tegelijk een spoof op YouTube zetten waarin hij als Obelix in een vliegtuig op hoge toon everzwijn eist. Hij zat in het vliegtuig voor opnames van een nieuwe Asterixfilm.

In hoogste versnelling

Wat is er in Terrence Malick gevaren? Dit weekeind liet de ‘kluizenaar’ zich gewoon filmen op het Austin City Limits Festival in Austin, Texas: normaliter verstopt hij zich voor camera’s. De 67-jarige Malick volgde met een cameraploeg acteur Christian Bale, die backstage op een tamtam trommelde, en actrice Haley Bennett. Dat het duo gecast is voor een nog naamloze project van Malick was bekend; dat hij nu al draait, is verrassend. De bedachtzame regisseur heeft slechts vijf speelfilms op zijn naam. Voor 1998 stond hij twintig jaar droog, sindsdien doet hij z'n zes jaar over een film. Maar momenteel werkt Malick, die in mei in Cannes de Gouden Palm won met The Tree of Life, in hogere versnelling. Terwijl de opnames van een film met Ben Affleck en Rachel Weisz – werknaam Burial – pas zijn afgerond en hij de documentaire Voyage of Time monteert, filmt hij ook al met Bale en Bennett.

Ghostbusters

Actrice Sigourney Weaver keert naar eigen zeggen wel terug in Avatar 2 van James Cameron, maar lijkt zich terug te trekken uit Ghostbusters 3 als Bill Murray niet meedoet. Weaver die als Grace sterft in Avatar, herrijst in deel twee. „Volgens James Cameron gaat er in sciencefiction niemand dood”, aldus Weaver. Maar zonder Murray ziet ze niks in een derde deel van jaren tachtig-hit Ghostbusters. Eerder suggereerde dezelfde Weaver dat Bill Murray daarin de geest van de inmiddels overleden hoofdrolspeler Dr. Venkman zou spelen, maar wellicht blijt dit een herrijzenis te veel. Deze week verklaarde acteur-producer Dan Akroyd ook zonder Bill Murray te filmen.

Libanese winst in Toronto

Toronto, het belangrijkste filmfestival van Noord-Amerika, deelt alleen publieksprijzen uit. Dat publiek koos dit jaar verrassend voor de komedie Et maintenant, on va où? van de Libanese regisseur Nadine Labaki, over dorpsvrouwen die proberen te voorkomen dat hun moslim- en christenmannen een heilige oorlog beginnen. De film maakte in mei geen grote indruk op het persfestival Cannes; het publiek denkt er kennelijk anders over.

‘A Separation’ naar Oscar

Iran stuurt de film A Separation van Asghar Farhadi in voor de Oscar. De selectie verrast, omdat dit familiedrama, dat dit jaar op de Berlinale de Gouden Beer won, bepaald geen vrolijk beeld geeft van de vastgedraaide verhoudingen in het huidige Iran.

Madonna zet schaar erin

Volgens geruchten snijdt Madonna tien minuten uit haar film W.E. voor die in roulatie gaat in december. De film over de Amerikaanse Wallis Simpson, wier huwelijk met de Britse koning Edward VIII reden was voor diens aftreden in 1936, viel niet erg goed bij critici in Venetië en Toronto.

Cop vs. Killer

Schrijver Simon de Waal neemt de regie van Hans Pos over bij misdaadthriller Cop vs. Killer. De Waal wordt bijgestaan door de ervaren Maria Peters (Sonny Boy, Kruimeltje), bevestigt productiebedrijf Shooting star. Pos werd vorige week onwel op de set; deze week mocht hij het ziekenhuis verlaten.