Beschietingen na korte gevechtspauze in Sana'a

In het centrum van de Jemenitische hoofdstad Sana’a zijn vanochtend nieuwe artilleriegevechten uitgebroken. Elders in de stad hield een gisteren overeengekomen staakt-het-vuren aanvankelijk min of meer stand. Maar tegen de middag breidden de beschietingen zich volgens getuigen op Twitter weer uit.

Sinds zondag zijn zeker 76 mensen gedood bij aanvallen door troepen van president Saleh op oppositiebetogers en bij gevechten tussen deze regeringstroepen enerzijds en gewapende stamleden en overgelopen troepen anderzijds. Duizenden mensen verzamelden zich vandaag voor hun begrafenis.

Het staakt-het-vuren van gisteren gaf geen uitsluitsel over de vraag die Jemen verscheurt, wie het land gaat leiden. De oppositie demonstreert al zeven maanden om Salehs vertrek af te dwingen. Maar deze weerstaat hun druk al verblijft hij in Saoedi-Arabië sinds hij juni bij een aanslag in Sana’a werd gewond. Bij de begrafenis in Sana’a werden vandaag leuzen tegen Saoedi-Arabië geroepen, omdat het te weinig druk op Saleh zou uitoefenen om af te treden.

Troepen die Saleh blijven steunen, met name de Republikeinse Garde onder zijn zoon Ahmed, versterkten gisteren en vandaag hun posities in het zuiden van Sana’a, kennelijk in de verwachting van hervatting van de gewapende strijd. Talrijke inwoners van Sana’a zijn de afgelopen dagen gevlucht. (AP, AFP, Reuters)