Bedrijven betalen om te sparen

De oplopende spanningen in de financiële markten leiden tot opmerkelijk gedrag van bedrijven. Ondernemingen blijken inmiddels bereid geld te betalen om bij de gezondste banken te kunnen sparen. Zij nemen een negatieve rente voor lief in plaats van de vergoeding die zij kunnen krijgen bij zwakkere banken die eerder failliet kunnen gaan.

Diverse grote ondernemingen leggen geld bij om hun kapitaal bij de Rabobank te parkeren. Rabobank is een van de weinige banken met een triple A-status, de hoogste waardering die een financiële instelling voor zijn kredietwaardigheid kan krijgen. Bedrijven genieten voor hun overschotten niet de bescherming die particulieren hebben. Die kunnen tot 100.000 euro veilig sparen onder het depositogarantiestelsel.

Volgens een woordvoerder van Rabobank ligt het aan de relatie met de klant of Rabobank een negatieve rente vraagt. „Als bedrijven geen klant zijn – en dan hebben we het echt over de grote jongens – dan komen wij wel eens op een negatieve rente uit.”

Het is onbekend welke bedrijven geld bijpassen om bij Rabo te sparen. Concerns als Philips of Unilever hebben miljarden euro’s in kas. Siemens (353.000 werknemers, 13 miljard euro in kas) verwierf eind vorig jaar een bankvergunning met het doel haar middelen rechtstreeks bij de Europese Centrale Bank te stallen. Voor zover bekend is C&A de enige Nederlandse onderneming die bij de ECB kan bankieren. Naast vrijwel de gehele Europese auto-industrie hebben Carrefour en Tesco (supermarkten) en Wasa (knäckebröd) toegang tot de Europese Centrale Bank.

Bange bedrijven: pagina 27