Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Baas Rotterdamse hogeschool weg na ‘vernietigend rapport’

Beeld uit de balletvoorstelling 'Ruis' uit 2009 door dsoor Conny Janssen Danst met leerlingen van Codarts. Foto NRC / Leo van Velzen

Jikkie van der Giessen stapt op als bestuursvoorzitter van de Hogeschool voor de Kunsten Codarts, waar onder meer het Rotterdams Conservatorium en de Rotterdamse Dansacademie onder vallen. Als reden voor haar besluit noemt Van der Giessen een “vernietigend rapport” naar de bestuurscultuur, schrijft NRC Handelsblad vanmiddag.

Dit rapport is opgesteld in opdracht van de medezeggenschapsraad en wordt vanmiddag openbaar gemaakt. Van der Giessen zegt tegenover kunstredacteur Birgit Donker van NRC:

“Ik denk dat het het beste is voor de instelling als ik niet langer in deze functie blijft. Het rapport bevat 25 pagina’s ellende over mij.”

De oud-wethouder voor D66 in Amsterdam is sinds 1999 de baas bij Codarts, een hogeschool met ongeveer 1.100 studenten.

Bij Codarts is het al langer onrustig:

  • Begin dit jaar werd bekend dat er bij de Inspectie van het Onderwijs klachten waren binnengekomen van een medewerker en een student over financiële onregelmatigheden en slecht onderwijs op de school.
  • Er zijn klachten over de administratie die niet op orde zou zijn, waardoor bijvoorbeeld stageverslagen ontbreken.
  • Op de school zou een cultuur van angst en intimidatie heersen.

Van der Giessen zegt over dat laatste:

“Het feit dat ik de energie heb gehad om Codarts te brengen waar het nu is, heeft een keerzijde, namelijk dat ik zeg waar het op staat. Ik heb krachtig moeten optreden, bijvoorbeeld door iemand te ontslaan.”

Besluit Van der Giessen ‘nobel

Van der Giessen maakte haar besluit vanmorgen bekend aan de voorzitter van de Raad van Toezicht, Carel van Eykelenburg. Die noemt het tegenover NRC “nobel van haar” maar kan nog niet zeggen wat er nu gebeurt:

“Het nieuws is nog vers. We komen zo snel mogelijk met de raad bijeen om te kijken wat de beste vervolgstap is.”

Het rapport dat de medezeggenschapsraad liet opstellen en dat Van Eykelenburg gisteravond onder ogen kreeg, heeft hem geschokt.

“Door de kwaliteit van het onderzoek en door alle kritiek op Jikkie. Ze had al publiekelijk erkend dat er zaken moesten verbeteren. Dit is zeer betreurenswaardig. De school is financieel gezond en draait prima.”