Athene treft nieuwe bezuinigingsmaatregelen

De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos voor de kabinetsvergadering vanmiddag. Foto AP / Petros Giannakouris

De Griekse regering heeft nieuwe bezuinigingsmaatregelen getroffen. Het ambtenarenbestand zal verder worden uitgedund, terwijl ook in de pensioenen wordt gesnoeid. De regering wil hiermee het vertrouwen winnen van internationale geldverstrekkers, meldt persbureau AP.

Een bron bij de regering maakte de nieuwe maatregelen vandaag bekend na een kabinetsvergadering van zes en een half uur die wereldwijd door nerveuze markten nauwlettend in de gaten werd gehouden. Een woordvoerder van de regering heeft de nieuwe bezuinigingsmaatregelen inmiddels bevestigd.

Er wordt onder meer een deeltijdregeling getroffen voor dertigduizend ambtenaren. In eerdere plannen waren dit er nog twintigduizend. Op maandelijkse pensioenen boven de twaalfhonderd euro wordt bezuinigd, evenals op pensioenen van mensen onder de 55 jaar. Daarnaast wil de Griekse regering haast maken met het doorvoeren van hervormingen en privatiseringen.

Voor aanvang van de kabinetsvergadering liet minister van Financiën Evangelos Venizelos al weten dat er extra bezuinigingsmaatregelen genomen moeten worden en dat die pijn zullen gaan doen. De maatregelen zijn echter nodig om in aanmerking te komen voor een aanvullende tranche aan noodsteun van de trojka ter waarde van 8 miljard euro. Volgende week zullen de financiële inspecteurs van de Europese Commissie de voortgang van de invoering van hervormingsmaatregelen in Griekenland onderzoeken.

Griekse vakbonden zijn het oneens met de bezuinigingsmaatregelen en hebben voor oktober twee 24-uursstakingen afgekondigd.