‘Amerikaanse wandelaars worden vandaag overgedragen door Iran’

De twee Amerikaanse wandelaars die in Iran vastzitten wegens ‘spionage’, komen later vandaag overgedragen aan de Zwitserse ambassade. Dat zei de advocaat van de twee vanmorgen.

Update 12:31: Inmiddels is een Zwitsers konvooi de gevangenis in Iran binnengegaan, vermoedelijk dus om de twee op te halen, laat een getuige weten aan Reuters.

De twee 29-jarige Amerikanen werden eind juli 2009 samen met een derde landgenoot, die in september vorig jaar om gezondheidsredenen werd vrijgelaten, gearresteerd nadat ze vanuit Iraaks Koerdistan per ongeluk de grens met Iran hadden overgestoken. Ze hebben altijd gezegd onschuldig te zijn aan spionage.

De Amerikaanse regering heeft de afgelopen jaren regelmatig opgeroepen tot de vrijlating van de wandelaars. Een week geleden liet de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad weten dat dat zou gebeuren, iets wat de Iraanse justitie een dag later weer tegensprak.