Amerikaanse wandelaars in Iran vrijgelaten

De twee Amerikaanse wandelaars die in Iran vastzaten wegens ‘spionage’ zijn vrijgelaten.

Eerder vandaag werd al bekend dat het tweetal overgedragen wordt aan de Zwitserse ambassade.

De twee 29-jarige Amerikanen werden eind juli 2009 samen met een derde landgenoot, die in september vorig jaar om gezondheidsredenen werd vrijgelaten, gearresteerd nadat ze vanuit Iraaks Koerdistan per ongeluk de grens met Iran hadden overgestoken. Ze hebben altijd gezegd onschuldig te zijn aan spionage.

De Amerikaanse regering heeft de afgelopen jaren regelmatig opgeroepen tot de vrijlating van de wandelaars. Een week geleden liet de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad weten dat dat zou gebeuren, iets wat de Iraanse justitie een dag later weer tegensprak.

Twee Amerikanen die in Iran gevangen zaten, zijn vrijgelaten. De twee waren vorige maand veroordeeld tot acht jaar cel op beschuldiging van spionage, maar president Ahmadinejad zei vorige week in een interview met Amerikaanse media dat ze vrij zouden komen.

De Amerikanen werden in 2009 samen met een Amerikaanse vrouw opgepakt bij de grens tussen Iran en Irak. De Amerikanen zeggen dat ze tijdens een bergwandeling per ongeluk de grens zijn overgestoken.

De vrouw kwam vorig jaar al op een borgtocht van 500.000 dollar vrij. Voor de Amerikanen die nu zijn vrijgelaten is hetzelfde bedrag betaald.