Alle poëzie van Borges voor Máxima

Meer dan duizend pagina’s poëzie van haar landgenoot Jorge Luis Borges kreeg Prinses Máxima vanmorgen overhandigd in Wassenaar. De geboren Argentijnse is een groot liefhebber van het werk van Borges (1899-1986). Vandaag verschijnt Alle gedichten waarin Barber van de Pol en Maarten Steenmeijer voor het eerst het hele poëtische oeuvre in het Nederlands vertalen. Borges geldt als een van de belangrijkste Zuid-Amerikaanse prozaschrijvers van de twintigste eeuw, maar beschouwde zichzelf vooral als dichter. Aan het einde van zijn leven ging hij steeds slechter zien, maar poëzie bleef hij schrijven. In de monumentale editie staan ook de originelen.

De Nobelprijs heeft Borges nooit gekregen, naar algemeen wordt aangenomen omdat hij ‘te rechts’ was. Borges verzette zich in Argentinië consequent tegen het populisme van Juan Perón, steunde aanvankelijk de militaire staatsgreep van 1976 maar karakteriseerde zichzelf al snel als ‘Dwaze Opa’, naar analogie van de Dwaze Moeders die demonstreerden voor de terugkeer van hun door de dictatuur verdwenen kinderen.
Borges stierf in 1986 in Zwitserland, waar hij kort tevoren naartoe was gevlogen; hij overwoog Zwitser te worden. Borges ligt begraven in Genève; er wordt gepleit voor een herbegrafenis in Argentinië.