Alle kenmerken van een seriemoordenaar

3D-printen, het maken van fysieke objecten naar een digitaal ontwerp, heeft zijn eigen videoserie op internet: MakerBot TV. De serie is genoemd naar een van de merken 3D-printers op de markt, en wordt ook bekostigd door dat merk.

De eerste aflevering begint meteen goed, met een head scanning party. Feestgangers kunnen hun hoofd laten scannen en printen en maken daar gretig gebruik van: breed lachend, met z’n tweeën, in een enkel geval zelfs zoenend. Er zijn ook een paar echte sterren, zoals Angelo Moore van de band Fishbone en muzikant/komiek Reggie Watts.“De wetenschapper in me zei: goh, wat interessant,” vertelt Fallon. “Maar ik dacht er wel over na. Ik was altijd vreselijk godsdienstig. Ik ben nog eens ‘katholieke jongen van het jaar’ geweest in New York. Ik zat niet in de gevangenis en had niemand vermoord. Dus lachte ik het weg.”

(Wat Fallon op het World Science Festival niet noemt maar wel vermeldt in een interview van anderhalf jaar geleden op Reason.tv is de stapel overeenkomsten tussen zijn persoonlijkheid en die van mensen met een slecht functionerende orbitale cortex: “Ze houden van riskante activiteiten - ik ook. Het zijn bon vivants - ik ook. En het kunnen grappenmakers zijn; dat ben ik ook.”)

Op een dag nam Fallons moeder hem apart: “Jij onderzoekt toch seriemoordenaars? Je zou de familie van je vader eens moeten napluizen.” Zo ontdekte Fallon tenminste zes moordenaars in de vaderlijke lijn. Hij liet zijn DNA analyseren: “Ik heb alle genen die een hoog risico opleveren voor geweld en agressie.”

“Toen beging ik ook nog de vergissing mensen in mijn omgeving te vragen wat ze van me vonden. Bleek iedereen - familie, vrienden, collega’s -me te zien als een sociopaat: koud, oppervlakkig, niet echt in mensen geïnteresseerd. En toen ik dat allemaal had vernomen - kon het me niet schelen.”

De wetenschapper Fallon gaat ervan uit dat met zijn genetische en fysiologische achtergrond een jeugd vol geweld een extra voorwaarde is om te ontsporen. Verder denkt hij dat een persoonlijkheid als de zijne maatschappelijk nuttig kan zijn, bijvoorbeeld bij chirurgen, in het leger en onder managers. Om de oppervlakkigheid te bestrijden oefent hij nu in het voorwenden van zorgzaamheid en belangstelling voor de mensen om hem heen.