Afghaanse prominent gedood

De dood van Rabbani is een zware tegenslag voor het vredesproces in Afghanistan.

De Afghaanse oud-president Burhanuddin Rabbani, die vredesonderhandelingen voerde met de Talibaan, is gisteren bij een zelfmoordaanslag gedood. Een zelfmoordenaar drong zijn huis binnen en bracht een bom tot ontploffing. Hierbij zouden vijf mensen omgekomen zijn.

De Afghaanse president Hamid Karzai, die een bezoek aan de Verenigde Staten bracht, besloot na de aanslag meteen naar zijn land terug te keren. De aanslag wordt als een grote tegenslag gezien voor het vredesproces. Rabbani was president van Afghanistan voordat de Talibaan aan de macht kwamen. Als voorzitter van de Hoge Vredesraad onderhandelde hij met de Talibaan om het al negen jaar durende conflict in Afghanistan vreedzaam te beëindigen.

Het huis van Rabbani bevindt zich een straat verder van de Amerikaanse ambassade. Daar werd na de aanslag meteen groot alarm geslagen. Vorige week vonden er ook hevige aanslagen plaats in de Afghaanse hoofdstad. Tijdens een twintig uur durend beleg vielen Talibaanstrijders het NAVO-hoofdkwartier en andere officiële gebouwen aan, waaronder de Amerikaanse ambassade. Naast de daders kwamen ook een Afghaanse burger en een politieman om het leven, zestien mensen raakten gewond. (NRC)