Abbas ziet niets in uitstel VN-verzoek Palestijnse staat

De Palestijnse president Mahmoud Abbas tijdens de Algemene Vergadering van de VN. Foto AFP / Mario Tama

De Palestijnse president Mahmoud Abbas is niet van plan het indienen van zijn verzoek om erkenning van een Palestijnse staat door de Verenigde Naties uit te stellen, zoals is voorgesteld door de Verenigde Staten en verschillende Europese landen. Dat heeft een woordvoerder van Abbas, Saed Erekat, vanavond gezegd.

Erekat zei dat Abbas de afgelopen drie dagen in zijn gesprekken met alle partijen duidelijk heeft aangegeven dat hij zijn plannen doorzet.

De Amerikaanse president Barack Obama riep Abbas in een toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN vandaag op om af te zien van zijn plannen. Het verzoek om erkenning van een Palestijnse staat werkt volgens hen alleen maar contraproductief en zou het vredesproces met Israël belemmeren.

Volgens Obama is er geen “korte route” naar vrede in het Midden-Oosten, zei hij na het een gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Die was het daar mee eens en stelde dat zo’n poging, in plaats van vredesoverleg, niet zal slagen.

De Franse president Nicolas Sarkozy stelde vandaag een “ambitieus tijdschema” voor. Sarkozy:

“Laten we er de komende maand voor zorgen dat de vredesbesprekingen worden hervat, laten we over een half jaar een overeenkomst hebben over de grenzen en de veiligheid en laten we ervoor zorgen dat er over een jaar een definitief akkoord is.”