6 redenen om uit te gaan

1 alternatieve troonrede

De Unie in De Wereld

Rotterdam: De Unie. Tijd: 20.00u. Entree: 5 euro/ studenten, 65+, Rotterdampas: gratis. www.deunie.nu

Financieel geograaf Ewald Engelen presenteert aan de hand van filmfragmenten van Prinsjesdag een alternatieve troonrede en gaat in discussie met jurist en historicus Thierry Baudet. Presentatie is in handen van Farid Tabarki.

2 jongerenpodium

De Nacht van de Vrede

Utrecht: Tivoli Oudegracht. Tijd: 19.30u. Entree: 10 euro. www.nachtvandevrede.nl

Jongerenevenement van Pax-it over oorlog en vrede. Met o.a. een filmprogramma over de Arabische Lente, muziek van Kraak en Smaak, Jungle by Night en Mitrovica Rock School, speeddaten met professionals uit politiek, journalistiek en kunst en de uitreiking van Vredesawards aan succesvolle vredesinitiatieven.

3 muziek

Brian Wilson

Amsterdam: Paradiso. Tijd: 20.30u. Kaarten: 49,50 excl. lidm. www.paradiso.nl

Vorig jaar kwam voormalig Beach Boy Brian Wilson met een album getiteld Brian Wilson Reimagines Gershwin, waarop hij in veertien nummers zijn liefde voor het werk van George Gershwin vormgeeft. Wilson speelt dit werk, evenals oude Beach Boys-klassiekers, vanavond in Paradiso.

4 festival

Kick-off Camera Japan

Rotterdam: WORM. Tijd: 20.30u. Entree: 7 euro. www.camerajapan.nl

De ‘kick-off’ van het multidisciplinaire Japans film- en cultuurfestival Camera Japan vindt plaats in het vernieuwde WORM, waar de extremen in de Japanse muziek worden opgezocht met optredens van Sete Star Sept and Ove Naxx en een documentaire over de underground muziekscene in Japan. Het hoofdfestival is van 22 tot en met 25 september op de Kop van Zuid in LantarenVenster. Camera Japan gaat vervolgens op tournee langs Amsterdam, Den Haag, Breda, Groningen en Leiden.

5 expositie

Bosch Young Talent Show

Den Bosch: Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch. T/m 16 okt, di-zo 12.00-17.00u. www.byts.nl

Negenenveertig jonge beeldend kunstenaars uit Europa en de VS presenteren tijdens Bosch Young Talent Show hun nieuwste schilderkunst, beeldhouwwerk, fotografie en tekeningen, maar ook video art, collages en performances. Er worden ook lezingen gegeven, op 2 oktober (Matthijs Ilsink), 6 oktober (Rob Perrée) en 9 oktober (Hans de Hartog Jager).

6 muziek

Gorki

Nijmegen: Doornroosje. Tijd: 20.30u. Kaarten: 14 euro. www.doornroosje.nl

In 1991 brak de Vlaamse rockgroep Gorky door met de single ‘Anja’ van het titelloze debuutalbum, een liedje dat refereert aan de gelijknamige Nederlandse sixties-zangeres. Toen de groep in 1993 splitste, ging frontman Luc De Vos door onder de naam Gorki. In april verscheen het tiende Gorki album Research & Development.