48.000 gillende vrouwen in stadion

Ze zijn wel wat gewend in Fenerbahçe, de wijk rond het stadion aan de Aziatische kant van de Bosporus. Maar dit? Sabri Caglar, fan van het eerste uur staat zich te verbijten aan de dranghekken rond het stadion. „Natuurlijk ben ik gefrustreerd. Mijn dochter is binnen en ik sta hier buiten te wachten.”

Maar het is niet anders. Deze avond is voor vrouwen alleen, en kinderen onder de twaalf. Mannen niet welkom, entree gratis. Zo probeert de club toch nog wat vrolijkheid te halen uit een minder vrolijke affaire. De landskampioen van het afgelopen seizoen mocht vanwege rellen met voetbalfans twee wedstrijden lang geen geld verdienen aan de kaartverkoop.

Maar als de Turkse bond een leeg stadion verwachtte, dan had die bond het mis. Vanaf acht uur kirt het stadion van plezier. Het gegil uit het stadion trekt als een vlucht vogels over de kilometerslange files die in de avondspits door de wijk krullen. De cafés rond het stadion zijn in jaren niet zo druk geweest tijdens een wedstrijd. De mannen zijn met zijn tienduizenden naar hun stadion gekomen, om de wedstrijd dan maar vanaf de stoep te volgen. En binnen staan 48.000 vrouwen. Özge Pekyavas heeft de avond van haar leven. Ze spiekt even over de rand van het stadion om de mannen te zien zwaaien. Dan gilt ze: „kampioen”, en tienduizenden vrouwen buigen met haar mee. Er zijn vrouwen met en zonder hoofddoeken. Vrouwen in gitzwarte chador. En vrouwen die niet van voetbal houden. „Ik ben niet eens een fan”, zegt Serap Crünay. „Maar deze kans laat ik niet schieten.”

Buiten morren de mannen. Dat doen ze al maanden. Ze vinden dat Fenerbahçe ongenadig hard gestraft wordt vergeleken met alle andere clubs. De voetbalbond bande de club ook al uit de Champions League vanwege het omvangrijke omkoopschandaal. De ooit zo machtige voorzitter Aziz Yildirim zit nog altijd vast.

„De bond straft ons dubbel hard, terwijl de straf tegen alle andere clubs is ingetrokken”, zegt Öyküm Dizdar. „Maar laat ze hier eens komen kijken: tienduizend fans aan deze kant van de straat, en nog eens tienduizend daar. Wij zullen blijven komen.” Zijn boosheid verdrinkt in het gegil dat van binnenuit het stadion komt. Voetbalschandaal? Hooligans? Mannen? Who cares.