2011: het jaar van de stakingen in de sport

Stakingen in de sportwereld lijken steeds vaker voor te komen.

2011 is nu al het jaar van de stakingen in de sport. Na het American football, de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA en de Spaanse en Italiaanse voetbalcompetitie dreigt er nu ook een staking in het tennis (zie kader). Waarom er gestaakt wordt, verschilt per sport. Maar opmerkelijk is het zeker dat er in één jaar zoveel stakingen zijn.

„Dat sporters mondiger worden, is wel duidelijk”, zegt sporthistoricus Jurryt van der Voorn. „Zonder hen draait het hele circus niet, dat krijgen ze steeds beter door. Ze realiseren zich hoe belangrijk ze zijn.”

Volgens hem komen stakingen in de sportwereld nu vaker voor dan in het verleden. „Maar het is moeilijk te meten of de sporters ook meer te zeggen krijgen.”

Sporters zullen de komende jaren vaker proberen hun positie te verbeteren, zo verwacht Van der Voorn. In grote mondiale sporten – zoals tennis, basketbal en voetbal – is de kans groot dat er meer conflicten komen, denkt hij. Dat komt omdat in deze sporten de belangen steeds groter worden en omdat er vaak veel partijen (sponsors, organisatoren, bonden) betrokken zijn. (NRC)