Zuid-Afrika erkent Nationale Overgangsraad als regering Libië

An image released by South Africa's Government Communications and Information service (GCIS) shows South African President Jacob Zuma shaking hands with Libyan leader Moamer Kadhafi on his arrival in Libya on April 10, 2011. South Africa has not sent planes to Libya to allow its embattled leader Moamer Kadhafi to leave the country, Foreign Minister Maite Nkoana-Mashabane said on August 22, 2011."The South Africa government would like to refute and dispel the rumours and claims that it has sent planes to Libya to fly Colonel Kadhafi and his family to an undisclosed location," she told reporters. AFP PHOTO / CGIS
An image released by South Africa's Government Communications and Information service (GCIS) shows South African President Jacob Zuma shaking hands with Libyan leader Moamer Kadhafi on his arrival in Libya on April 10, 2011. South Africa has not sent planes to Libya to allow its embattled leader Moamer Kadhafi to leave the country, Foreign Minister Maite Nkoana-Mashabane said on August 22, 2011."The South Africa government would like to refute and dispel the rumours and claims that it has sent planes to Libya to fly Colonel Kadhafi and his family to an undisclosed location," she told reporters. AFP PHOTO / CGIS Moammar Gaddafi schudt de hand van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma bij zijn aankomst in Libië op 10 april 2010. Foto AFP

Zuid-Afrika erkent de Nationale Overgangsraad (NTC) als de wettige regering van Libië.

Dat meldt persbureau Reuters. In een verklaring laat de regering weten dat Johannesburg “in navolging van de Afrikaanse Unie, Nigeria en het Westen” de NTC erkent. In augustus toonde de Zuid-Afrikaanse regering zich nog een tegenstander van het vrijgeven van bevroren Libische tegoeden aan de nieuwe machthebbers in Libië. Dit zou namelijk een impliciete erkenning zijn van de NTC als de nieuwe wettige regering.

Zuid-Afrika ergerde zich al langer aan de betrokkenheid van de NAVO bij het conflict in Libië. Dat schreven Afrika-correspondenten van NRC Handelsblad Koert Lindijer en Peter Vermaas op 30 augustus. Zuid-Afrika zou de bemoeienis van het Westen en de NAVO zien als een nieuwe vorm van imperialisme:

Tweehonderd ‘bezorgde Afrikanen’, onder wie oud-president Thabo Mbeki, hebben zich in een open brief uitgesproken tegen de “NAVO-oorlog van agressie”, die “onmiddellijk moet stoppen”. Op een persconferentie vorige week in Johannesburg zei een van de initiatiefnemers, hoogleraar Chris Landsberg, dat de “schurkenstaten” Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten militaire middelen gebruiken “om Afrika te herkoloniseren”. De ergernis over de betrokkenheid van de NAVO bracht de Zuid-Afrikaanse vice-president Kgalema Motlanthe er vorige week toe bij het Internationale Strafhof in Den Haag te pleiten voor de vervolging van Gaddafi én die van de bij de campagne in Libië betrokken NAVO-commandanten.

Hoewel deze verontwaardiging vooral voor de bühne was, schreef Vermaas in zijn column ‘De wereld vanuit Johannesburg’ voor NRC Handelsblad, was de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma vooral ontstemd over het feit dat het oplossen van de crisis in Libië niet in eerste instantie overgelaten werd aan de landen op het Afrikaanse continent. Vermaas:

De ongewone verontwaardiging over het buitenland is dus deels voor binnenlands gebruik. Het Westen heeft Afrika volgens Zuma verraden door Libië te bombarderen nog voordat Afrikaanse leiders Afrikaanse oplossingen konden verzinnen. Nadat Zuid-Afrika in de VN-Veiligheidsraad met westerse landen meestemde over een no-fly-zone, probeert Zuma thuis de imagoschade thuis te beperken. Voor veel Zuid-Afrikanen is er tenslotte weinig verschil tussen de invasie in Libië en die in Irak in 2003. Het Westen is op voorhand verdacht en op internet lijkt de inbreuk op de soevereiniteit van een andere Afrikaanse staat te leiden tot een snel groeiende fanclub voor Gaddafi.