Wilders: Troonrede is ‘serieus verhaal’, oppositie zeer kritisch

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren geeft tegenover de NOS een reactie op de troonrede.

Geert Wilders noemde de Troonrede vanmiddag kort na het uitspreken door koningin Beatrix een ‘serieus verhaal’. “Het wordt een moeilijk jaar, dus de koningin had geen gemakkelijke boodschap”, aldus de PVV-leider in een eerste reactie.

Wilders zei tegenover persbureau Novum in de Troonrede weinig over Europa te hebben gehoord en vond dat “een verbetering ten opzichte van vorige week.” Toen noemde hij de Miljoenennota nog een “eurofiel verhaal”. Op Radio 1 zei de PVV-voorman nog wel dat de PVV en de coalitie van VVD en CDA “een slag of duizend miljoen” anders denken over Europa. Toch zei Wilders dat het nog altijd zijn “eerste intentie” is om het kabinet de rit te laten uitzitten.

SP-fractievoorzitter Roemer: dit was de meest liberale Troonrede ooit

Volgen SP-leider Emile Roemer heeft koningin Beatrix vanmiddag de “meest liberale troonrede ooit” uitgesproken. “Somber en sober”, was de rede van Beatrix volgens Roemer:

“Het was een opeenstapeling van maatregelen, maar er stond niets in over vertrouwen, niets over saamhorigheid, niets over solidariteit. Iedereen moet inleveren en verder zoekt iedereen het maar uit. Als dit de boodschap was van Rutte-1, hoop ik dat het bij Rutte-1 blijft.”

PvdA-leider Job Cohen zei in een reactie leiderschap en daadkracht te missen. “De opeenstapeling van de bezuinigingen van dit kabinet raakt grote groepen mensen”, aldus Cohen. Nederland zal volgens hem op lange termijn zwakker worden door het kabinetsbeleid. Cohen zei verder dat het kabinet een gevoel van urgentie mist rondom de Europese schuldencrisis.

GroenLinks, D66, ChristenUnie: Troonrede een ‘somber, onbezield verhaal

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap noemde de troonrede een “onbezield verhaal”. “Dit kabinet wil maar één ding: achttien miljard bezuinigen.” In eerdere troonredes was er aandacht voor bijvoorbeeld sociale samenhang, maar ditmaal niet, zei Sap. “Het is duidelijk dat het kabinet de PVV niet heeft durven uitdagen.”

D66-leider Alexander Pechtold sprak van een ‘angstige en defensieve troonrede’. “Dit draagt niet bij aan het vertrouwen. Hier gaan mensen niet van aan het werk.” Pechtold constateerde dat er in de troonrede wel veel woorden over onderwijs waren, maar dat er geen extra geld naartoe gaat.

Fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie stelde vast dat de troonrede ‘somber van toon’ was. “Dit was niet het meeslepende verhaal waar Nederland nu behoefte aan heeft. Ik heb ook niets gehoord over Europa en het milieu, alsof dat opeens geen thema’s meer zijn.”