Een iPad voor het Nieuwe Zappen

Tv op alle schermen, door Cisco

De tablet pc speelt een centrale rol bij het tv-kijken. Het Nieuwe Zappen vraagt om een iPad of een dubbelloops afstandsbediening.

Er was een tijd dat tv kijken een ontspannende bezigheid was. Knop aan, verstand op nul.Maar nu het merendeel van de Nederlanders digitaal tv kijkt, presenteren providers als UPC, KPN en Iphion nieuwe manieren om ook de veeleisende en verwende tv-kijker te behouden. Ziggo komt later over de brug.

Veel Nederlanders downloaden films of tv-series, kijken YouTube en zitten achter de tv met een extra scherm: ze gebruiken een laptop of tablet pc om tegelijkertijd over een live tv-programma’s te twitteren. Op IBC, de vakbeurs van tv-makers die onlangs plaatsvond in Amsterdam, bleek dat de tablet pc ook een meedenkende gids kan zijn, die de weg wijst naar extra programma’s op internet. Of een tv op afstand, voor in bed, in bad of op het balkon.

Het recht op meer schermen

Nu providers de mogelijkheid bieden om tv-programma’s ook buiten de huiskamer te bekijken, brandt de strijd los over de rechten: veel tv-producenten willen extra geld zien als hun programma’s ook te zien zijn op andere schermen. Of als het kastje waarop hun live tv-signaal te zien is, ook concurrerende webdiensten kan vertonen. De ‘gesloten’ broadcastingwereld mocht tot voor kort niet vermengd worden met de ‘open’ internetwereld. Dat is een van de redenen dat de set-topbox vaak wel een ethernet-aansluiting heeft, maar dat die &^!@# toch niet werkt. Voor de producent misschien logisch, voor een consument alleen maar irritant.

Trouwens: wat schiet je op met een set-topbox met internetverbinding als je ook al een connected tv hebt, ook met internetverbinding? De kabelaars zeggen betere controle te hebben over het (niet kopiëren) van het tv-signaal en werken al langer nauw samen met Hollywood. Daardoor ‘mogen’ ze meer dan de concurrerende over-the-top diensten op een internet-tv bieden. Meer zenders, meer huuraanbod, meer lokale versies, enzovoort. Terwijl de grote Amerikaanse netten proberen te voorkomen dat Google TV hun herhaalde tv-programma’s kan presenteren op het grote scherm.  Reden dat Google TV nog niet aanslaat.

Het staat nog niet vast hoeveel de kijker moet gaan betalen voor de nieuw verworven vrijheden. Wel is zeker dat de content-afdelingen van de providers hun handen vol aan hebben om meer rechten te regelen. Mike Fries, topman van UPC-eigenaar Liberty Global, noemt het een ingewikkelde kluwen van voorwaarden die continu wijzigen, zoals de beroemde kubus van Rubik.

Naar aanleiding van IBC een paar interessante actieve tv-mogelijkheden op een rij:

Horizon-box van UPC: vrijheid, blijheid?

Het menu van de Horizon box. Het menu van de Horizon box.

Dit is wat kabelmaatschappij UPC de next generation set-topbox noemt: een systeem dat alle video in het moderne huishouden toegankelijk maakt op grote en kleine schermen. De bedenkers zeggen geïnspireerd te zijn door Steve Jobs’ gedachtes over televisie: een complete verbouwing van wat de set-topbox vroeger was. Begin 2012 moet deze Horizon-box een feit zijn, een kastje dat live-tv toont, toegang biedt tot video’s in het eigen thuisnetwerk, het actuele YouTube-aanbod kan doorzoeken, suggesties van Facebook-vrienden weergeeft en toegang biedt tot 3.000 huurfilms. De Horizon is daarnaast een ‘open platform’ voor andere apps die je op je televisie zou willen

De Horizon box, met dubbelloops afstandsbedieningDe Horizon box, met dubbelloops afstandsbediening

gebruiken. Wie al een iPad heeft kan die bij de Horizon als remote screen (draagbare tv) en als afstandsbediening gebruiken. Maar je kunt ook de meegeleverde dubbelloops afstandsbediening gebruiken: ‘ouderwets’ zappen aan de bovenkant, maar de onderkant is een klein toetsenbord om zoektermen in te geven of te chatten.

Het lijkt dus redelijk vrijheid, blijheid op deze Horizon. En goed nieuws voor UPC-klanten: in tegenstelling tot eerdere UPC-kastjes wordt deze Horizon geen verplichte aanschaf.
Meer bij UPC.

KPN kijken op de iPad

Ook KPN stuurt het tv-signaal door naar de iPad.Ook KPN stuurt het tv-signaal door naar de iPad.

Zo traag als KPN aanvankelijk op gang kwam met zijn interactieve tv-aanbod – het werd de eerste jaren wegens technische problemen amper aangeboden – zo verrassend snel is de inhaalmanoeuvre van de telecomprovider. Sinds deze maand biedt KPN de mogelijkheid om programma’s op te nemen op een server: de settop-box hoeft alleen maar de ‘bookmarks’ te onthouden. Ook KPN doorbreekt de grenzen van de huiskamer: tv kijken kan nu op een iPad (Android-versie volgt later), op de laptop en twee televisies in huis.
Meer bij KPN.

Ziggo: alleen nog tv-gids

Ziggo biedt op dit moment alleen nog een programmagids op de iPad.Ziggo biedt op dit moment alleen nog een programmagids op de iPad.

De grootste kabelmaatschappij van Nederland schakelde afgelopen maand al over naar een volledig digitaal aanbod en bouwt het analoge pakket langzaam af. Ziggo heeft al een elektronische programmagids (EPG) die op een iPad draait en test momenteel achter de schermen een app die ook daadwerkelijk tv kan vertonen – een introductiedatum kan elk moment bekend gemaakt worden. Tv kijken op de computer kon al langer bij Ziggo via open videostreams, maar die laten in kwaliteit nog te wensen over.
Meer bij Ziggo.

Iphion, via de glasvezel

Iphion met (experimentele) meedenkende programmagidsIphion met (experimentele) meedenkende programmagids

Tv kijken zonder kabel of KPN kan ook, dankzij Iphion. Dit jonge bedrijfje uit Eindhoven verkoopt een kleine settop-box die reguliere tv-zenders via glasvezel ontvangt. Zo kun je het normale zenderpakket in onder meer Amsterdam, Arnhem en Eindhoven bekijken, aangevuld met YouTube en Uitzending Gemist. Iphion is opgericht door Merien ten Houten, de internetondernemer die groot werd met zoekmachine Ilse.nl. Ten Houten demonstreerde de interactieve diensten: een iPad-applicatie met een elektronische programmagids en een tablet pc die automatisch programma’s suggereert bij de uitzending die je op dat moment zit te kijken. „Die suggesties kunnen komen uit je sociale netwerk of bijvoorbeeld van de omroep die je aan het kijken bent.” De EPG toont meteen ook bewegende voorbeelden: een kleine ‘videoloop’ die via het iPhion-netwerk verstuurd wordt. Ten Houten denkt dat het voor Nederlandse omroepen interessant is om te experimenteren met apps. „Die hebben straks meer te bieden dan de papieren tv-gids.” Al zijn er amper technologische beperkingen, tv-kijken moet wel makkelijk blijven, aldus Ten Houten: „Televisie blijft een Let me entertain you-medium.”
Meer bij Iphion.