‘Syrische tanks trekken voorstad van Damascus binnen’

Een inwoner van Damascus loopt langs een portret van de Syrische president Bashar al-Assad. Foto AP / Muzaffar Salman

Het Syrische leger is vanochtend vroeg met tientallen tanks en trucks Al-Kuswa, een voorstad van hoofdstad Damascus, binnengetrokken. Activisten zeiden tegen Al Jazeera dat in en rondom de voorstad “hevig geweervuur” te horen was.

Met zo’n 30 tanks en 60 militaire trucks zou het Syrische leger Al-Kuswa bijna volledig hebben omsingeld. Activisten zeggen te vrezen dat de inwoners van de voorstad een grootschalige militaire operatie te wachten staat. Gisteren nog kostte ingrijpen van het leger ten noorden van de stad Homs volgens activisten en inwoners aan acht mensen het leven.

De Verenigde Staten blijven ondertussen proberen de internationale druk op het regime van president Bashar al-Assad op te voeren. Volgens Amerikaanse functionarissen drong minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton er gisteravond bij haar Russische collega Sergei Lavrov op aan een “krachtige verklaring” van de VN-Veiligheidsraad over Syrië te steunen. De Veiligheidsraad mag niet blijven zwijgen als “zulk onverdedigbaar geweld” plaatsvindt, zou Clinton hebben gezegd.

Rusland is een van de belangrijkste dwarsliggers als het gaat om het veroordelen en sanctioneren van het Syrische regime. De Russen werken politiek en economisch al jarenlang nauw samen met Syrië op het gebied en leveren het regime van Assad veel wapens. Rusland is daarom huiverig expliciete kritiek op Syrië te uiten. Bovendien is Moskou vaker van mening dat de internationale gemeenschap zich niet met “binnenlandse aangelegenheden” moet bemoeien.