Saab betwist faillissementsaanvragen vakbonden

Automerk Saab betwist officieel de faillissementsaanvragen die door Zweedse vakbonden zijn ingediend. Dat maakte het moederbedrijf Swedish Automobile vanmiddag bekend, meldt Dow Jones.

Volgens het bedrijf heeft Saab slechts tijdelijke liquiditeitsproblemen die worden opgelost als de voorgenomen investeringen van twee Chinese bedrijven worden goedgekeurd door de Zweedse en Chinese autoriteiten. De autofabrikant heeft overeenkomsten liggen om meer dan vijftig procent van het bedrijf te verkopen aan de Chinese bedrijven Zhejiang en Pang Da.

Vorige week ook al faillissementsaanvraag door vakbonden

Vandaag vroeg de grootste vakbond die betrokken is bij het noodlijdende Zweedse Saab, IF Metall, faillissement aan van de autofabrikant. Vorige week deden de kleinere vakbonden Unionen en Ladarna dat namens 1.130 werknemers ook al.

IF Metall vertegenwoordigt 1.500 werknemers die hun loon over augustus niet hebben ontvangen. Een Zweedse rechter behandelt volgende week maandag de aanvragen van de vakbonden.

Door onbetaalde rekeningen ligt de productie bij Saab al sinds april stil. Het bedrijf heeft voor ongeveer honderdvijftig miljoen euro aan achterstallige betalingen uitstaan.