Rellen op verkiezingsdag in sloppenwijken hoofdstad Zambia

In een van de meest dichtbevolkte sloppenwijken van Lusaka, de hoofdstad van Zambia, zijn vanochtend rellen uitgebroken. De rellen begonnen een paar uur nadat vanochtend vroeg de stembussen open gingen voor de presidentsverkiezingen.

Aanleiding voor de rellen in Lusaka zijn claims van activisten van de oppositie dat er bewijs zou zijn voor verkiezingsfraude. Een man met al gemarkeerde stembiljetten werd volgens een journalist van persbureau AFP hard geslagen door inwoners van sloppenwijk Kanyama. Ook gooiden aanhangers van de oppositiepartij Het Patriottisch Front stenen naar posters van president Rupiah Banda. Als gevolg van de rellen werden enkele wegen in de sloppenwijk Kanyama afgezet.

De inwoners van Zambia mogen vandaag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Zittend president Banda, die in 2008 via een speciale verkiezing na het overlijden van oud-president Levy Mwanawasa aan de macht kwam, heeft een goede kans herkozen te worden omdat de economie van Zambia goed draait. Hij heeft in Michael Sata een serieuze tegenkandidaat. Sata deed driemaal eerder mee aan de presidentsverkiezingen en verloor in 2008 nog van Banda.

De stembussen zijn sinds vanochtend zes uur Nederlandse tijd open en werden gedurende de eerste uren van de verkiezingsdag goed bezocht. Stemmen kunnen de Zambianen tot vanavond acht uur (Nederlandse tijd). Vanavond laat worden de eerste voorlopige resultaten verwacht.