Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Prinsjesdag 2011: weinig politieke spanning, wel veel ceremonieel

De Gouden Koets ter hoogte van het Mauritshuis tijdens Prinsjesdag in 2008. Foto NRC Handelsblad / Roel Rozenburg

Een Prinsjesdag zonder heel veel politieke spanning vandaag, want sinds donderdag weten we al precies wat er in de Miljoenennota staat. Toch ontbreken alle tradities uiteraard niet. Zo staan vanmiddag zoals ieder jaar de rijtoer met de Gouden Koets, de hoedjes en de Troonrede op het programma.

De dag van Prinsjesdag begint vanochtend vroeg op het ministerie van Financiën, waar ambtenaren zoals de traditie wil ‘het koffertje’ met de Rijksbegroting nog eenmaal controleren. Vervoersbedrijf HTM is intussen bezig met de voorbereidingen voor de rijtoer met de Gouden Koets: om te voorkomen dat de koets met de koninklijke familie in de trambaan vast komt te zitten legt het bedrijf touwen in de tramrails op de route.

In het begin van de middag start het programma echt en volgen de gebeurtenissen elkaar volgens deze planning op:

  • 12.45u: alle genodigden arriveren in de Ridderzaal voor het aanhoren van de Troonrede.
  • 13.00u: Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf opent de vergadering. Op hetzelfde moment vertrek de Gouden Koets vanaf Paleis Noordeinde.
  • 13.15u: Koningin Beatrix arriveert in de Ridderzaal en leest de Troonrede voor.
  • 14.00u: De koninklijke stoet keert terug naar Paleis Noordeinde, waar ze na aankomst op het balkon verschijnen voor het zwaaien en de foto’s.
  • 15.00u: Minister van Financiën de Jager biedt de Tweede Kamer de Miljoenennota 2012 aan.

De NOS doet tussen 12.30 uur en 15.30 uur in een live-uitzending op Nederland 1 en Politiek24 verslag van Prinsjesdag. De rijtoer met de Gouden Koets, de Troonrede, de balkonscène en het aanbieden van de Miljoenennota zijn rechtstreeks te volgen. In de uitzending zijn ook ministers, staatssecretarissen, fractievoorzitters en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties te gast. Het is vandaag voor het eerst dat de bewindslieden iets mogen zeggen over de donderdag uitgelekte Miljoenennota.

Voorbereidingen gisteren al in volle gang

In Den Haag werden gisteren de laatste voorbereidingen voor Prinsjesdag getroffen. Zo vond op het strand bij Scheveningen traditiegetrouw de lawaaioefening plaats voor de paarden en zijn de bomen langs de route van de Gouden Koets gesnoeid. Of extra veiligheidsmaatregelen zijn getroffen, wilde een gemeentewoordvoerder tegen persbureau Novum niet zeggen. Vorig jaar was er tijdens de rijtoer het incident met de ‘waxinelichthouderwerper’ en recentelijk verstoorde een moslim een concert in Amsterdam waar Beatrix op de tribune zat.

Hoeveel bezoekers naar Den Haag zullen komen om een glimp van de Oranjes op te vangen, kon de woordvoerder evenmin zeggen. Daarbij spelen vooral de weersomstandigheden een rol. De afgelopen jaren was er wel sprake van een toename van het aantal bezoekers, stelde hij. Wat de weersverwachting betreft ziet het er voor vandaag niet slecht uit: voor Den Haag worden weliswaar wolken voorspeld, maar het blijft droog en de temperatuur ligt rond de 18 graden.