Pluk nu de allerlaatste bramen

Zoon heeft een heel mooi leeslampje dat op zonne-energie werkt. Een mieters dingetje is het, dat al drie jaar standaard meegaat op vakantie. De zonnecel zit in de voet van de lamp geklemd. Overdag haal je ’m eruit en leg je ’m in het licht, ’s avonds klik je de batterij weer terug en kun

Zoon heeft een heel mooi leeslampje dat op zonne-energie werkt. Een mieters dingetje is het, dat al drie jaar standaard meegaat op vakantie. De zonnecel zit in de voet van de lamp geklemd. Overdag haal je ’m eruit en leg je ’m in het licht, ’s avonds klik je de batterij weer terug en kun je probleemloos urenlang lezen. Je moet er natuurlijk wel een gewoonte van maken de batterij iedere dag een lichtbad te geven en het ding niet in de regen te laten slingeren, daar kan hij namelijk absoluut niet tegen.

De afgelopen weken dacht ik vaak aan dat lampje, ja: vereenzelvigde ik mij met dat apparaatje van mijn zoon. Ik voel mij een zonnecel die niet goed genoeg is opgeladen en er ergens tijdens de komende winter helemaal mee uitscheidt. Half december – schat ik in – begin ik langzaam wat minder fel te schijnen, wat gedimder en uitgebluster, en in januari gaat het licht definitief uit. Ik voel het nu al aankomen

Ja, ja, ik weet het, er is wel genoeg gezeurd en geëmmerd over het weer. Maar toen vorige week de verwarming spontaan aansprong en ik ’s nachts fantasieën kreeg over elektrische dekens, voelde ik een zekere paniek opkomen. Nee! Nog niet! Mijn batterij is nog niet vol!

Gelukkig verschijnt er deze week tussen het grijs zo nu en dan een lauw zonnetje. Dus geef uzelf elke dag een lichtbad en laat de beddensprei en de sombere herfstgedachtes nog even in de kast. Haast u liever naar de winkel voor de laatste aardbeien en frambozen, voordat ze niet meer te krijgen en/of onbetaalbaar zijn geworden. Of pluk de laatste bramen van de struiken en maak daarmee dit toetje, dat de overgang van zomer naar herfst enigszins verzacht.

Scheid de eieren. Gebruik een handmixer om de dooiers met de basterdsuiker tot een mooi lichtgeel mengsel te kloppen. Rasp het buitenste laagje van de sinaasappelschil en doe dit erbij. Voeg ook ongeveer twee eetlepels sinaasappelsap toe en een theelepeltje vanille-essence. Doe dan de ricotta erbij en klop alles tot een egale substantie.

Ontvet een metalen of glazen kom met een doorgesneden citroen. Gebruik liever geen plastic schaal; plastic is van zichzelf wat vettig en daarom worden eiwitten in zo’n schaal niet goed stijf. Klop de eiwitten tot ze mooi pieken en schep de twee eimengsels voorzichtig door elkaar.

Stort alles in een ingevette ovenschaal of verdeel het over vier kleine schaaltjes. Leg de bramen er voorzichtig in, strooi er wat geschaafde amandelen over en zet de schaal ongeveer 25 minuten in een goed voorverwarmde oven (200 graden) tot de randjes van het eimengsel mooi bruin zijn. Serveer het toetje warm en schenk er een glaasje koele dessertwijn bij.

Nazomertoetje

Voor vier personen:

250 gr bramen

2 eieren

3 el witte basterdsuiker

1 sinaasappel

1 citroen

250 gr ricotta

vanille-essence

geschaafde amandelen