Opnieuw doden bij geweld Jemen

Protestors throw rocks at an anti-riot vehicle during clashes with security forces, in Taiz, Yemen,
Protestors throw rocks at an anti-riot vehicle during clashes with security forces, in Taiz, Yemen, Demonstraten gooien stenen naar een voertuig van de Jemenitische ordetroepen in Taiz, Yemen. De foto is gisteren gemaakt. Foto AP / Anees Mahyoub

Jemenitische ordetroepen hebben vandaag bij nieuwe confrontaties met antiregeringsdemonstranten ten minste negen mensen gedood. Dat hebben bronnen bij het ministerie van Volksgezondheid gezegd, meldt persbureau AP. Het dodental is daarmee in drie dagen opgelopen tot zeker zestig. Betogers eisen het aftreden van president Ali Abdullah Saleh.

Dinsdag kwamen volgens de bronnen drie betogers, drie militairen die zich bij de antiregeringsdemonstranten hadden aangesloten en een omstander om. Ze werden gedood door mortiergranaten afgeschoten door Saleh-getrouwen. In de zuidelijke stad Taiz kwamen bij confrontaties tussen regeringstroepen en demonstranten twee mensen om.

De afgelopen weken bleef systematisch geweld tegen demonstranten uit, maar de laatste dagen zwellen de protesten weer aan. Midden-Oostendeskundige Carolien Roelants van NRC stelde gisteren al dat president Ali Abdullah Saleh waarschijnlijk een duidelijk signaal wil afgeven:

“Het regime geeft met het geweld van de afgelopen dagen duidelijk aan dat Saleh niet opstapt. Hij lijkt zijn termijn tot de verkiezingen in 2013 uit te willen zitten of anders mee te doen aan vervroegde verkiezingen. Hoewel het lijkt alsof het rustig is geweest, zijn de demonstraties in Jemen gewoon doorgegaan. De vraag is of het opstappen van Saleh het einde zal zijn; Jemen is een verloederd land en je ziet bijvoorbeeld aan Libië dat het verdrijven van de machthebber niet stante pede tot verbeteringen leidt.”

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld