Ook grootste vakbond vraagt faillissement Saab aan

De Saab-fabriek in Trollhaettan, ten noorden van Gotenburg. Foto AFP / Jonathan Nackstrand

In navolging van de vakbonden Unionen en Ladarna heeft ook de grootste vakbond betrokken bij het noodlijdende Zweedse Saab, IF Metall, een faillissement van het autobedrijf aangevraagd.

Dat heeft bondsvoorzitter Stefan Löfven bekend gemaakt, meldt persbureau Reuters. Löfven:

“Het is een pijnlijk besluit, maar we moeten handelen om de loonvordering van onze leden te waarborgen dus we kunnen niet langer wachten.”

IF Metall vertegenwoordigt 1.500 werknemers die hun loon over augustus niet hebben ontvangen.

De rechtbank behandelt de aanvraag, samen met de andere aanvragen, aanstaande maandag. Voor die tijd spreekt de rechter in Gotenburg zich echter uit over het hoger beroep van Saab over het afgewezen surseanceverzoek. Als de rechtbank acht dat het bedrijf nog levensvatbaar is dan is Saab de komende tijd beschermd tegen faillissementsaanvragen van schuldeisers en kan het gaan reorganiseren. Löfven gaat ervan uit dat dat het geval zal zijn, waardoor het verzoek van IF Metall niet langer actueel is.

Ook Unionen en Ledarna, die namens 1130 werknemers een faillissementsverzoek indienden, hebben aangekondigd de aanvraag te annuleren als Saab alsnog uitstel van betaling krijgt.

Door de financiële problemen ligt de productie bij Saab al sinds april stil. Augustus was de derde opeenvolgende maand dat de salarissen niet op tijd betaald konden worden.