Afghaanse oud-president gedood bij vredesonderhandelingen Talibaan

Caption: Afghanistan National Policemen (ANP) block the road near the former president's Rabani house and US embassy after a blast in Kabul on September 20, 2011. A loud explosion rocked Kabul on September 20 close to the US embassy and the home of an Afghan former president who now leads the country's efforts to talk peace with the Taliban, an AFP reporter said. AFP PHOTO / ADEK BERRY
Caption: Afghanistan National Policemen (ANP) block the road near the former president's Rabani house and US embassy after a blast in Kabul on September 20, 2011. A loud explosion rocked Kabul on September 20 close to the US embassy and the home of an Afghan former president who now leads the country's efforts to talk peace with the Taliban, an AFP reporter said. AFP PHOTO / ADEK BERRY Afghaanse politieagenten bij het huis van voormalig president Rabbani. Minstens vijf mensen werden daar gedood bij een zelfmoordaanslag. Foto AFP / Adek Berry

Burhanuddin Rabbani, de voorzitter van de Afghaanse Hoge Vredesraad, is gedood bij een zelfmoordaanslag in zijn huis

Dat meldt persbureau Reuters. Een zelfmoordenaar drong het huis binnen en bracht een bom tot ontploffing, meldt NRC-correspondent Bette Dam op gezag van haar bronnen in Kabul. Hierbij zouden minstens vijf mensen omgekomen zijn.

Rabbani was president van Afghanistan voordat de Talibaan aan de macht kwam (wiki). Masoom Stanekzai, secretaris van de raad, is bij de explosie zwaar gewond geraakt zijn. Dam spreekt van een “symbolische klap voor het vredesproces”.

“Er vinden overleggen plaats tussen de Talibaan en de Raad via andere kanalen die waarschijnlijk belangrijker zijn dan deze van vanmiddag. Maar het is een enorme klap voor het beeld van de onderhandelingen met de Talibaan.”

De Hoge Vredesraad onderhandelt met de Talibaan om het al negen jaar durende conflict in Afghanistan vreedzaam te beëindigen. Volgens BBC-journalist Bilal Sarwary vond de aanslag plaats tijdens een ontmoeting tussen Rabbani en de Talibaan. Ook Sarwary spreekt van een grote tegenslag voor het vredesproces. Volgens Dam zullen de gevolgen voor het proces klein zijn, maar zullen de betrokken partijen zich weer bewapenen zolang er geen doorbraak is in het vredesproces.

Twitter avatar BetteDam Bette Dam Dead of Rabbani will not mean end of peace process, but Northern leaders will now see new reason to re-arm while they are needed for talks.

Amerikaanse ambassade vorige week doelwit aanslagenreeks

Het huis van Rabbani bevindt zich een straat verder van de Amerikaanse ambassade. Daar werd na de aanslag meteen groot alarm geslagen.

Vorige week vonden er ook hevige aanslagen plaats in de Afghaanse hoofdstad. Tijdens een twintig uur durend beleg vielen Talibaanstrijders het NAVO-hoofdkwartier en andere officiële gebouwen, waaronder de Amerikaanse ambassade, aan. Naast de daders kwamen ook een Afghaanse burger en een politieman om het leven, zestien mensen raakten gewond.

NAVO-beelden van de aanval:

De Amerikaanse ambassadeur in Kabul, Ryan Crocker, was niet onder de indruk van de aanval op de ambassade vorige week:

De Verenigde Staten verdenken elementen binnen de Pakistaanse inlichtingendienst ISI ervan betrokken te zijn geweest bij de aanslagen in Kabul.