IMF: wereldeconomie in gevaarlijke fase door crisis

Volgens de analyse van de mondiale economie door het IMF zit de wereldeconomie in een gevaarlijke fase.
Volgens de analyse van de mondiale economie door het IMF zit de wereldeconomie in een gevaarlijke fase. Foto Reuters / Jonathan Ernst

De wereldeconomie zit in een gevaarlijke nieuwe fase. Economische activiteit neemt af, vertrouwen daalt en de risico’s nemen toe. Dat schrijft het Internationaal Monetair Fonds in de World Economic Outlook, de analyse van de mondiale economie die vandaag is bekendgemaakt.

Naar verwachting zal de wereldeconomie dit en volgend jaar met 4 procent groeien. In april verwachtte het IMF nog een groei van 4,5 procent. Het groeicijfer wordt gered door snelgroeiende landen in Azië en Latijns-Amerika. Die zijn volgens IMF-hoofdeconoom Olivier Blanchard “immuun” gebleken voor de economische malaise van de afgelopen maanden.

Het IMF is zeer bezorgd over de staatsschuldencrisis in Europa en de VS. Er zijn steeds meer signalen dat de eurocrisis overslaat van financiële markten naar de reële economie. In de VS lukt het maar niet om consumenten en bedrijven zo ver te krijgen dat ze voldoende consumeren en investeren.

De ontwikkelde wereld groeit volgens het IMF dit jaar met een “armzalige” 1,5 procent dit jaar en 2 procent volgend jaar. Die prognose gaat ervan uit dat Europese politici de eurocrisis niet verder uit de hand laten lopen en dat Amerikaanse politici de juiste balans weten te vinden tussen bezuinigen om schulden terug te brengen en tegelijkertijd economische productie op gang te helpen. Slagen politici en centrale bankiers in Europa en de VS er niet in de crises te temmen, dan zal de hele wereld dat voelen, verwacht het IMF. Dan kunnen aandelenkoersen kelderen, net als grondstoffenprijzen en zal er minder geïnvesteerd worden in de opkomende landen die het nu zo goed doen. Een nieuwe recessie kan volgens het IMF het gevolg zijn.

De stilgevallen groei in Europa en de zorgen over schulden dreigen de eurozone in een neerwaartse spiraal te sleuren die moeilijk te doorbreken is, concludeert het IMF. De zorgen over staatsschulden vertalen zich naar twijfels over banken die staatsobligaties bezitten. “De angst voor het onbekende is groot”, schrijft Blanchard. Zwakke banken zullen minder ruimhartig leningen verstrekken aan bedrijven en consumenten.

Gezien de toenemende gevaren moet volgens het IMF – dat via miljardenleningen deelneemt aan de reddingen van Griekenland, Portugal en Ierland – er alles aan gedaan worden om de eurocrisis te bezweren. Er moet bezuinigd en hervormd worden. Eurozone-landen moeten vaart maken met het implementeren van de afspraken die zij maakten op de top van 21 juli, zoals ruimere bevoegdheden voor noodfonds EFSF.

Het IMF is ook bezorgd over de VS. De politieke verdeeldheid is zo groot dat het onzeker is wat het Amerikaanse beleid zal zijn, constateert het IMF. Het gevaar is dat uiteindelijke bezuinigingen, als compromis tussen Democraten en Republikeinen, ondoordacht zijn en juist economische vooruitzichten verslechteren. In plaats daarvan zijn grotere hervormingen nodig die er voor zorgen dat de Amerikaanse schuld op langere termijn houdbaar is. Het IMF waarschuwt dat de Federal Reserve bereid moet zijn om meer onconventionele maatregelen te treffen. Vandaag en morgen vergadert de Fed over de rente en over of het stelsel van Amerikaanse centrale banken bereid is opnieuw grootschalig in te grijpen om de Amerikaanse economie te stimuleren.

Slagen politici en centrale bankiers in Europa en de VS er niet in de crises te temmen dan zal de hele wereld dat voelen, verwacht het IMF. Als het echt uit de hand loopt kunnen aandelenkoersen kelderen, net als grondstoffenprijzen. Er zal minder geïnvesteerd worden in de opkomende landen die het nu zo goed doen. Een nieuwe recessie kan volgens het IMF het gevolg zijn.

Deze week is de jaarvergadering van het IMF.