Hier gaat uw belastinggeld naartoe

De Begrotingswijzer die op basis van uw jaarsalaris uitrekent wat u bijdraagt welke potjes van de Nederlandse staat.
De Begrotingswijzer die op basis van uw jaarsalaris uitrekent wat u bijdraagt welke potjes van de Nederlandse staat.

Prinsjesdag is goeddeels achter de rug, het koffertje is aangeboden en de Miljoenennota kennen we al een paar dagen. Waar gaat uw belastinggeld naartoe in de nieuwe plannen? Daar geeft de Nationale Begrotingswijzer antwoord op.

De Begrotingswijzer werkt erg simpel: met het schuifje geeft u aan wat uw jaarinkomen volgend jaar zal zijn. Op de volgende pagina wordt uiteengezet wat u dan in 2012 aan belasting betaalt (per dag, per week of per maand) en hoeveel daarvan naar welk potje gaat.

Voorbeeld: wie 30.000 euro verdient, betaalt 11.000 euro belasting, 30,25 euro per dag. Een willekeurige greep uit de bijdragen die zo iemand doet: elke dag 5,47 euro aan Ziekten en behandeling, 2,35 aan Onderwijs, 85 cent aan Defensie, 74 cent aan Politie en Veiligheid, 56 cent aan Kinderbijslag en Kinderopvang en 10 cent aan Cultuur.

De Nationale Begrotingswijzer 2012 is hier te raadplegen.