Griekenland ontkent plannen voor referendum eurozone

Griekenland ontkent dat het land van plan is een referendum uit te schrijven over een eventuele exit uit de eurozone. Eerder berichtte de Griekse krant Kathimerini, op basis van anonieme bronnen, dat de Griekse premier Papandreou zo’n referendum overweegt. Dat meldt persbureau Reuters.

Met een uitslag zou Papandreou volgens de krant zijn bezuinigingsmaatregelen meer kracht kunnen bijzetten. De Griekse overheid laat weten dat het al lang plannen heeft voor een referendum over politieke hervormingen, maar dat het wel of niet verlaten van de eurozone daar geen deel van uit maakt. In een wetsvoorstel dat gisteren is ingediend en dat referenda mogelijk moet maken wordt geen specifiek onderwerp genoemd.

Akkoord met troika dichtbij

Eerder deze maand werd duidelijk dat de Griekse begroting voor 2011 een gat van twee miljard euro vertoont. De Griekse kredietverschaffers dreigen daarom het volgende deel van een in mei 2010 afgesproken lening van 110 miljard euro niet uit te keren. Zonder deze acht miljard euro dreigt Griekenland half oktober niet aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.

Gisteravond is Griekenland wel dichtbij een overeenkomst met belangrijke internationale schuldeisers over voortzetting van de steun gekomen. Hoewel sommige details nog uitgewerkt moeten worden met de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank, is een overeenkomst nabij, aldus Reuters. De gesprekken met de troika worden vanavond hervat.