Gevechten tussen kolonisten en Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever

Israëlische kolonisten uit Yitzhar gooien stenen naar Palestijnen in het dorp Asira al-Qibiliyadorp. Foto AFP / Jaafar Ashtiyeh

Zo’n honderd kolonisten uit Yitzhar gingen vanmiddag op de vuist met Palestijnen in het dorp Asira al-Qibliya in het noorden van de Westelijke Jordaanoever. De confrontatie wordt toegeschreven aan oplopende spanningen door de Palestijnse gang naar de Verenigde Naties om een Palestijnse staat officieel te laten erkennen.

Kolonisten, sommigen met vuurwapens en ijzeren staven bewapend, vochten met Palestijnen, meldt persbureau AFP. Verschillende Palestijnen raakten hierbij gewond, waaronder een journalist van het Palestijnse persbureau Wafa. Grenswachten en Israëlische soldaten dreven de vechtende partijen uit elkaar met rubberen kogels en traangas. Een 14-jarige jongen werd opgenomen in het ziekenhuis nadat hij geraakt werd door een bus traangas.

Oplopende spanningen door Palestijnse aanvraag onafhankelijke staat bij VN

Volgens AFP heeft Yitzhar een reputatie als bastion van nationalisme en religie. Gisteravond zouden Israëlische kolonisten volgens Palestijnse veiligheidsdiensten een olijfgaard in brand gestoken hebben bij het Palestijnse dorp waardoor vijfhonderd bomen werden verwoest.

Incidenten tussen kolonisten en Palestijnse militanten nemen toe in de aanloop naar de Algemene Vergadering van Verenigde Naties. Vrijdag wil de Palestijnse president Mahmoud Abbas bij de VN-Veiligheidsraad een verzoek indienen voor de erkenning van Palestina als onafhankelijke staat. Israël is tegen deze “eenzijdige” stap en is van mening dat alleen directe vredesbesprekingen tot een tweestatenoplossing kunnen leiden.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil deze week in New York Abbas ontmoeten om te proberen de directe vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit weer op gang te krijgen.