Europese beurzen sluiten in de plus

De beurskoers van de DAX Frankfurt op een bord, aan het eind van de middag.
De beurskoers van de DAX Frankfurt op een bord, aan het eind van de middag. Foto Reuters

De Europese aandelenmarkten zijn vandaag hoger gesloten, vanwege de verwachting dat de Amerikaanse Federal Reserve morgen een volgende stimuleringsronde zal aankondigen en signalen over een positieve uitkomst van de onderhandelingen tussen Griekenland en de trojka.

De EuroStoxx 50 sloot vandaag 2,1 procent hoger op 2.140,41. De DAX-30 daalde 2,9 procent tot 5.571,68, de CAC-40 sloot 1,5 procent hoger op 2.984,05 en de FTSE-100 won 2,0 procent op 5.363,71.

Kredietwaardigheid Italië omlaag

Standard & Poor’s Ratings Services verlaagde vandaag de kredietstatus van Italië naar A van A-plus, vanwege de zwakke economische vooruitzichten en de kwetsbare regeringscoalitie van het land.

De stap van S&P was een verrassing. De verwachting was dat Moody’s eerder een verlaging zou doorvoeren, nadat deze kredietbeoordelaar vorige week meldde de herziening van de Italiaanse schuld met een maand te verlengen.

Griekenland overlegt met kredietverstrekkers

Een gesprek tussen de Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos en het IMF, de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Commissie, werd als “productief” omschreven. Om 19.00 uur vanavond werden de gesprekken hervat.

Daarnaast waarschuwde het IMF er vandaag voor dat de groei in Europa volgend jaar waarschijnlijk zal afnemen door de aanhoudende schuldenproblemen in de eurolanden. Het IMF meldde dat de risico’s voor de economische groei zullen toenemen als de crisis in de eurozone verslechtert.

Duitse producentenprijzen dalen onverwachts

Op macro-economisch niveau kwam vandaag vanuit Duitsland, de grootste economie van de eurozone, het nieuws dat de Duitse producentenprijzen in augustus onverwacht zijn gedaald. De prijzen daalden ten opzichte van juli met 0,3 procent, waar door Dow Jones geraadpleegde economen een stijging op maandbasis van 0,1 procent verwachtten.

Tevens werd bekend dat het vertrouwen van financieel analisten in de vooruitzichten voor de Duitse economie in september minder hard is gedaald dan verwacht. De verwachtingsindex, opgesteld door het Zentrum fur Europäische Wirtschaftsforschung (ZEW), is in september gedaald naar -43,3, van -37,6 in augustus. Gerekend werd op een daling tot -45,0.

Lufthansa verliest ruim vier procent

Qua bedrijfsnieuws ging de aandacht van beleggers vandaag onder andere uit naar luchtvaarder Deutsche Lufthansa, nadat het concern zijn winstverwachting voor 2011 neerwaarts bijstelde, in reactie op de zwakke vervoerscijfers van augustus en de aanhoudende economische onzekerheden. Het aandeel sloot 4,2 procent lager op 10,31 euro.

Ook stond Société Générale vandaag onder druk, na berichtgeving dat Siemens 500 miljoen euro bij de bank had weggehaald. Het aandeel sloot vandaag in Parijs 3,1 procent lager.

BNP Paribas en Crédit Agricole stonden vandag in Parijs eveneens onder druk. BNP Paribas sloot 6,5 procent lager en Crédit Agricole verloor 2,1 procent.

Farmaceuten in de plus

De farmaceuten waren vandaag populair in Europa. Het Franse Sanofi sloot 3,2 procent hoger, nadat een Amerikaanse rechtbank de farmaceut in het gelijk stelde in een dispuut met de Indiase farmaceut Sun Pharmaceutical Industries. De rechtbank oordeelde dat een kopie-medicijn van Sanofi’s Eloxatin, een medicijn tegen kanker, niet door Sun Pharmaceutical in de Verenigde Staten op de markt gebracht mag worden.

Ook andere farmaceuten deden het dinsdag goed. GlaxoSmithKline won in Londen 2,2 procent.

Rond het slot van de handel in Europa noteerde Wall Street hoger, waarbij de Dow Jones-index 1,0 procent steeg.