Europees Hof veroordeelt Rusland voor oneerlijk behandelen Yukos

Oud-directeur van Yukos Khodorkovsky in de rechtbank in Moskou in maart 2009. Foto AP / Ivan Sekretarev

Rusland heeft oneerlijk gehandeld bij het faillisement van oliemaatschappij Yukos in 2006 en het opsluiten van Yukos’ oud-directeur Mikhail Khodorkovsky. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vanochtend bepaald.

Het Hof oordeelt dat de Russische regering de rechten van Yukos heeft geschonden en het bedrijf oneerlijk heeft behandeld door het te straffen voor vermeende belastingfraude. Yukos had volgens het Hof niet voldoende tijd om zich op de rechtszaak over belastingfraude voor te bereiden.

Het hof in Straatsburg heeft vandaag geen uitspraak gedaan over het toekennen van de schadevergoeding van 100 miljard dollar die de klagers hadden geëist. Die schadeclaim is de hoogste ooit in de geschiedenis van het Hof. Onder de klagers zijn aandeelhouders en twee voormalige Amerikaanse leidinggevenden van het bedrijf.

Hoewel het Hof nog financiële vergoeding heeft toegekend, is de uitspraak voor de Russische regering “een klap in het gezicht”, zegt onze correspondent in Moskou Michel Krielaars:

“Het Kremlin lijdt zeker reputatieschade, omdat het Hof stelt dat Yukos op een onwettige manier is onteigend. Ook zegt het Hof dat Khodorkovsky illegaal gevangen is gezet. Dit zou kunnen betekenen dat hij eigenlijk vrijgelaten moet worden, hoewel dat heus niet zal gebeuren. Aan de andere kant wordt het Kremlin in het vonnis ook op veel punten vrijgepleit. In dat opzicht is het vonnis nog helemaal niet zo ongunstig.”

Yukos’ advocaten hebben altijd gezegd dat de Russische regering, onder leiding van ex-president en huidig premier Poetin, Yukos moedwillig om zeep hebben geholpen. Oud-directeur Khodorkovsky, die momenteel wegens verschillende veroordelingen in de gevangenis zit, zou door het Kremlin gezien zijn als een potentiële politieke bedreiging voor Poetin.