‘Europa moet klaarstaan om Italië financieel te ondersteunen’

Caption: International Monetary Fund (IMF)'s Economic Counsellor Olivier Blanchard presents the World Economic Outlook at the IMF Headquarters in Washington September 20, 2011. European countries are warming to the idea that banks in the region need to boost their capital to withstand potential losses from Europe's sovereign debt crisis, Blanchard said on Tuesday. REUTERS/Stephen Jaffe/IMF/Handout (UNITED STATES - Tags: POLITICS BUSINESS HEADSHOT) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Caption: International Monetary Fund (IMF)'s Economic Counsellor Olivier Blanchard presents the World Economic Outlook at the IMF Headquarters in Washington September 20, 2011. European countries are warming to the idea that banks in the region need to boost their capital to withstand potential losses from Europe's sovereign debt crisis, Blanchard said on Tuesday. REUTERS/Stephen Jaffe/IMF/Handout (UNITED STATES - Tags: POLITICS BUSINESS HEADSHOT) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds, Olivier Blanchard, tijdens een persconferentie van de World Economic Outlook in Washington. Foto Reuters / Stephen Jaffe

De hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds, Olivier Blanchard, heeft vanavond in Washington zijn bezorgdheid geuit over de financiële situatie van Italië. Hij riep Europa op klaar te staan om het land in de nabije toekomst via de Europese Centrale Bank of het Europese Financiële Stabiliteitsfonds te ondersteunen.

Tijdens een persconferentie zei Blanchard ook dat Italië, dat kampt met een enorme staatsschuld, de begroting op orde moet krijgen om de financiële markten op de lange termijn gerust te stellen. Dat meldt persbureau AFP.

Beelden van de persconferentie van Blanchard (Reuters):

Volgens Blanchard is Italië in staat om zijn begroting op orde te krijgen, maar als beleggers het vertrouwen verliezen in het land zal de staatsschuld onhoudbaar oplopen. Blanchard:

“Als Italië in staat is om de benodigde hervormingsmaatregelen door te voeren en in staat blijft om tegen een relatief laag tarief te lenen dan kan het land uit de huidige situatie komen. Maar als de markten om de een of andere reden gaan denken dat de schuld Italiaanse schuld onhoudbaar is en hogere rentes gaan vragen, dan is de schuld van het land onhoudbaar.”

Daarom is het nodig om de rentes op staatsschulden laag te houden, zei Blanchard. De Europese Centrale Bank besloot op 7 augustus al op grote schaal Italiaanse schulden in de vorm van staatsobligaties op te kopen om de rentes hierop te laten dalen. Hierdoor haalde de ECB ze uit de markt, waardoor de rente op de obligaties daalde en Italië weer goedkoper geld kon lenen. Inmiddels is deze rente weer gestegen.

Vanochtend verlaagde kredietbeoordelaar Standard & Poor’s Ratings Services de kredietstatus van Italië naar A van A-plus, vanwege de zwakke economische vooruitzichten en de kwetsbare regeringscoalitie van het land. Vorige week stemde het Italiaanse parlement nog in met een bezuinigingspakket ter waarde van ruim 54 miljard euro. Desondanks S&P verwacht dat de Italiaanse regering veel moeite zal hebben met het weer op orde brengen van de overheidsfinanciën.

Interactieve graphic: Europa in cijfers