EU-inspecteurs volgende week terug naar Griekenland - ‘goed nieuws’

Caption: A tourist posses in front of the Propylaea, the monumental gate of the ancient Acropolis, in Athens, Greece, on Tuesday, Sept. 20, 2011. Greece's Finance Minister Evangelos Venizelos held new talks with international debt inspectors late Tuesday, trying to convince them that its delayed cuts and public sector reforms are enough to keep up the flow of rescue loans shielding the debt-ridden country from a chaotic bankruptcy. (AP Photo/Petros Giannakouris)
Caption: A tourist posses in front of the Propylaea, the monumental gate of the ancient Acropolis, in Athens, Greece, on Tuesday, Sept. 20, 2011. Greece's Finance Minister Evangelos Venizelos held new talks with international debt inspectors late Tuesday, trying to convince them that its delayed cuts and public sector reforms are enough to keep up the flow of rescue loans shielding the debt-ridden country from a chaotic bankruptcy. (AP Photo/Petros Giannakouris) Een toerist poseert voor de poort van de Acropolis in Athene. De Griekse minister van Financiën, Evangelos Venizelos, sprak vanavond met de trojka over de economische situatie in het land. Foto AP / Petros Giannakouris

Het gesprek tussen de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos en de trojka is vanavond goed verlopen. Volgende week zullen de financiële inspecteurs van de Europese Commissie weer de voortgang van de invoering van hervormingsmaatregelen in Griekenland onderzoeken.

Dat heeft de Europese Commissie zojuist bekendgemaakt, meldt persbureau AP. Volgens een bron binnen de trojka - de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds - maar ook het Griekse ministerie van Financiën is er vanavond vooruitgang geboekt met de hervatting van het financieel onderzoek naar Griekenland.

Hervatting van de inspectie is een belangrijke stap richting het krijgen van de volgende tranche aan noodsteun van de trojka ter waarde van acht miljard euro. De Griekse regering heeft dat geld nodig om aan de betalingsverplichtingen van oktober te kunnen voldoen.

Eerder deze maand bleek de Griekse begroting voor 2011 tegen de afspraken met de trojka in nog een gat van twee miljard euro te vertonen. Hierdoor dreigde het noodlijdende land geen aanspraak te kunnen maken op de acht miljard euro van de in totaal 110 miljard euro noodsteun.

Het Griekse ministerie van Financiën meldt dat dit weekend vervolggesprekken met het IMF zullen plaatsvinden.Tijdens het gesprek vanavond moest Venizelos de trojka ervan overtuigen dat Griekenland alsnog de strenge bezuinigingsmaatregelen op tijd kan doorvoeren, dat lijkt gelukt te zijn. In oktober beslissen de Europese ministers van Financiën aan de hand van de financiële inspecteurs of het noodlijdende land de volgende tranche ontvangt.

Het is goed nieuws dat de inspecteurs terugkeren naar Griekenland en dat de partijen blijven onderhandelen, zegt financieel redacteur van NRC Handelsblad Melle Garschagen. Dat betekent namelijk dat er nog perspectieven zijn. Garschagen:

“Dat ze [Griekenland en de trojka] blijven praten, blijven onderhandelen, is een goed teken. Dat betekent dat het allemaal niet zo slecht gaat dat praten geen zin meer heeft. Dat de partijen afspraken maken, betekent dat de kans groter is dat er resultaat geboekt gaat worden. Dat is goed nieuws. Maar we moeten nog afwachten wat deze ‘vooruitgang’ daadwerkelijk betekent. Er lijken nu perspectieven voor een oplossing van de crisis te zijn, maar dat moet nog blijken. Nu wordt echter wel een heel andere toon aangeslagen dan vorige week toen er openlijk gesproken werd over het buitensluiten van Griekenland uit de eurozone.”