Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

‘Dood Rabbani verstoort vredesonderhandelingen niet’

Caption: U.S. President Barack Obama (R) shakes hands with Afghanistan President Hamid Karzai in New York September 20, 2011. The head of Afghanistan's High Peace Council, former President Burhanuddin Rabbani, was killed in Kabul today. REUTERS/Kevin Lamarque (UNITED STATES)
Caption: U.S. President Barack Obama (R) shakes hands with Afghanistan President Hamid Karzai in New York September 20, 2011. The head of Afghanistan's High Peace Council, former President Burhanuddin Rabbani, was killed in Kabul today. REUTERS/Kevin Lamarque (UNITED STATES) President Barack Obama schudt de hand van de Afghaanse president Hamid Karzai tijdens een ontmoeting in New York. Foto Reuters / Kevin Lamarque

De dood van oud-president Burhanuddin Rabbani is een “tragisch verlies” voor Afghanistan, maar versterkt de Amerikaanse vastberadenheid om het gewelddadige conflict met de Talibaan te beëindigen.

Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama in een reactie op de zelfmoordaanslag in Kabul waarbij Rabbani omkwam, meldt persbureau Reuters. De voormalige president was de voorzitter van de Afghaanse Hoge Vredesraad, die een jaar geleden werd opgericht om te onderhandelen met de Talibaan om het al negen jaar durende conflict in Afghanistan vreedzaam te beëindigen. Bij de aanslag raakte secretaris Masoom Stanekzai zwaargewond. De aanval is nog niet opgeëist.

Karzai: we gaan verder op ingeslagen pad

De Afghaanse president Hamid Karzai noemde Rabbani tijdens een ontmoeting in New York met zijn Amerikaanse collega een “patriot die zichzelf opofferde” voor de vrede. Karzai benadrukte dat de zelfmoordaanslag het vredesproces niet zal stopzetten. Karzai: “we gaan verder op het pad dat we zijn ingeslagen”. De Afghaanse president heeft zijn bezoek aan New York afgezegd en is op weg naar Afghanistan, meldt persbureau AP.

Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague, die net als Karzai en Obama aanwezig is in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, zei dat de dood van Rabbani de vredesonderhandelingen met de Talibaan niet in de weg zullen staan, meldt persbureau AFP. Hague: “Rubani werkte onvermoeibaar aan een betere toekomst voor Afghanistan en zijn dood verandert niets aan de wens van de Afghaanse regering om te blijven werken aan vrede en verzoening”.

Ook volgens NRC-correspondent Bette Dam heeft de dood van Rabbani vermoedelijk geen effect op de vredesonderhandelingen met de Talibaan:

“Er vinden overleggen plaats tussen de Talibaan en de Raad via andere kanalen die waarschijnlijk belangrijker zijn dan deze van vanmiddag. Maar het is een enorme klap voor het beeld van de onderhandelingen met de Talibaan.”

Talibaan nam Afghanistan in onder bewind Rabbani

Rabbani is de hoogste persoon binnen het regeringsapparaat waarop sinds juli een aanslag is gepleegd. In die maand werd de halfbroer van Karzai, Ahmad Wali, door zijn lijfwacht vermoord.

Onze correspondent voor Pakistan, Wim Brummelman, laat weten dat Rabbani niet geliefd was bij de Talibaan. Doordat hij vasthield aan zijn macht in plaats van deze uit handen te geven, nam de Talibaan het land over. Brummelman:

“Rabbani werd president na de val van de laatste communistische regering in 1992. Het presidentschap zou rouleren onder de verschillende mujahideen partijen, maar hij bleef zitten. Die mujahideen facties gingen elkaar bestoken na hun overwinning op de communisten, met veel burgerdoden en gruwelijkheden. Juist om aan die ontaarding van de echte islam een eind te maken trokken de Talibaan Afghanistan binnen en vestigden zij er hun bewind (vanaf 1995 tot de Amerikaanse inval in 2001). De Talibaan zagen in Rabbani dus een verpersoonlijking van de verloedering, los van het feit dat hij tot de noordelijke (Tadzsjiekse) alliantie behoorde.”