DigiNotar failliet verklaard

Het hoofdkantoor van Diginotar in Beverwijk. Foto nrc.nl / Ruud Boon

De Haarlemse rechtbank heeft DigiNotar, het bedrijf dat met beveiligingscertificaten verantwoordelijk was voor de veiligheid van verschillende overheidssites, zojuist failliet verklaard.

Moederbedrijf Vasco Data Security van het Beverwijkse bedrijf spreekt op haar site van een vrijwillig faillissement. Toezichthouder OPTA bepaalde vorige week dat het bedrijf uitgegeven certificaten moest intrekken en dat het ook geen nieuwe mocht uitgeven. Directeur Thomas Kendall Hunt stelt in een verklaring dat het bedrijf samen met de curator en de rechter samenwerkt op de problemen die zijn ontstaan voor klanten van DigiNotar op te lossen. Ook verleent het bedrijf volledige medewerking aan het onderzoek naar “de persoon of personen die verantwoordelijk zijn voor de aanval op DigiNotar”.

Volgens financieel directeur Cliff Brown zorgt het faillissement van DigiNotar voor “significante verliezen” voor Vasco, maar worden de intellectuele eigendomsrechten van DigiNotar overgeheveld naar andere bedrijven van Vasco, waardoor die waarde behouden zal worden. Toch zal het bedrijf zich na het faillissement niet opnieuw begeven op de markt van veiligheidscertificaten.

DigiNotar verzorgde de certificering van verschillende overheidssites, waaronder DigiD. Hackers slaagden erin de servers van DigiNotar te kraken en op die manier valse veiligheidscertificaten uit te geven. Daarmee kunnen internetters ongemerkt door worden verwezen naar onveilige sites. De overheid heeft het vertrouwen in DigiNotar opgezegd en volgende week debatteert de Kamer over de problemen rond DigiNotar.