Den Haag volgestroomd voor Prinsjesdag - Troonrede na één uur

Den Haag stroomde vanochtend, zoals ieder jaar, vol met Oranjefans. Foto WFA / Bart Maat

Den Haag is vanochtend, zoals ieder jaar op de derde dinsdag van september, volgestroomd met dagjesmensen voor Prinsjesdag 2011. In de Ridderzaal spreekt koningin Beatrix even na één uur de Troonrede uit.

Het bewolkte weer en de kans dat er een buitje kan vallen weerhielden vele duizenden Oranjefans er niet van om naar de hofstad te komen om een glimp op te vangen van koningin Beatrix, de Gouden Koets en de traditionele hoedjesparade van vrouwelijke Kamerleden.

Langs de route van paleis Noordeinde naar het Binnenhof waren de beste plekken al vroeg op de ochtend vergeven. Veel mensen kwamen goed beslagen ten ijs: met campingstoeltjes, thermoskannen koffie en lunchpakketten mee waren ze voorbereid op de uren die ze wachtend moesten doorbrengen. In het centrum van de stad sierden groepen vrouwen, velen van hen getooid met modieuze hoedjes, het straatbeeld.

In het begin van de middag start het programma echt en volgen de gebeurtenissen elkaar volgens deze planning op:

  • 12.45u: alle genodigden arriveren in de Ridderzaal voor het aanhoren van de Troonrede.
  • 13.00u: Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf opent de vergadering. Op hetzelfde moment vertrek de Gouden Koets vanaf Paleis Noordeinde.
  • 13.15u: Koningin Beatrix arriveert in de Ridderzaal en leest de Troonrede voor.
  • 14.00u: De koninklijke stoet keert terug naar Paleis Noordeinde, waar ze na aankomst op het balkon verschijnen voor het zwaaien en de foto’s.
  • 15.00u: Minister van Financiën de Jager biedt de Tweede Kamer de Miljoenennota 2012 aan.

Voorbereidingen gisteren al in volle gang

In Den Haag werden gisteren de laatste voorbereidingen voor Prinsjesdag getroffen. Zo vond op het strand bij Scheveningen traditiegetrouw de lawaaioefening plaats voor de paarden en zijn de bomen langs de route van de Gouden Koets gesnoeid. Of extra veiligheidsmaatregelen zijn getroffen, wilde een gemeentewoordvoerder tegen persbureau Novum niet zeggen. Vorig jaar was er tijdens de rijtoer het incident met de ‘waxinelichthouderwerper’ en recentelijk verstoorde een moslim een concert in Amsterdam waar Beatrix op de tribune zat.

Hoeveel bezoekers naar Den Haag zullen komen om een glimp van de Oranjes op te vangen, kon de woordvoerder evenmin zeggen. Daarbij spelen vooral de weersomstandigheden een rol. De afgelopen jaren was er wel sprake van een toename van het aantal bezoekers, stelde hij. Wat de weersverwachting betreft ziet het er voor vandaag niet slecht uit: voor Den Haag worden weliswaar wolken voorspeld, maar het blijft droog en de temperatuur ligt rond de 18 graden.