De Jager: we moeten ons schrap zetten om overeind te blijven

Minister De Jager biedt het koffertje met de miljoenennota aan.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager heeft vanmiddag de Miljoenennota aangeboden aan de Tweede Kamer. Hij zei in een toelichting tegenover het parlement dat de dreiging van de problemen in de eurozone groot is. “We moeten ons schrap zetten om overeind te blijven”, aldus De Jager.

De Jager arriveerde precies om drie uur in de Tweede Kamer om de Miljoenennota aan te bieden. Hij benadrukte dat de onzekerheid over de nabije toekomst groot is en vergeleek de wereldwijde economische situatie met een storm. Het kabinet houdt rekening met een “opstekende storm”, zei De Jager. “We kunnen de kracht ervan nog niet bepalen, maar ons er wel zo goed mogelijk op voorbereiden.”

De minister zei in de Kamer dat de problemen in de eurozone vragen om “een tijdige en structurele aanpak”. “Er staat voor Nederland veel op het spel, omdat ons land zijn geld over de grens verdient”, aldus De Jager. Juist vanwege de mondiale onzekerheid over de economie kiest het kabinet er volgens de minister voor om zich te focussen op het gezond maken van de overheidsfinanciën:

“Een koersvast beleid dat beschermt, maar niet afschermt. Dat krachtig is, maar ook flexibel. Een beleid dat schokken weerstaat, maar kansen pakt.”

De minister waarschuwde dat het op orde brengen van de overheidsfinanciën “niet pijnloos” zal gaan, maar herhaalde de noodzaak van de bezuinigingen door te wijzen de extra kosten die de vergrijzing met zich meebrengt, vooral in de zorg.

Eerder vanmiddag sprak koningin Beatrix in de Ridderzaal de jaarlijkse Troonrede uit. Ze zei daarin dat Nederland economisch moeilijk tijden doormaakt, maar dat de uitgangspositie van ons land goed is. Desondanks waarschuwde Beatrix Nederlanders dat 2012 een jaar van “ingrijpende bezuinigingsmaatregelen” wordt die alle Nederlanders zullen raken.