CBS: vertrouwen consument stort in

Het vertrouwen van Nederlandse consumenten is in september ingestort. Naast een verdere terugloop van het vertrouwen in het economische klimaat liep ook de koopbereidheid duidelijk terug, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De indicator van het consumentenvertrouwen daalde in september met 9 punten tot -30. Ook in augustus was het vertrouwen met 9 punten gedaald tot -21. Een dergelijke verslechtering in twee maanden heeft zich niet eerder voorgedaan.

De ontwikkeling van het consumentenvertrouwenDe ontwikkeling van het consumentenvertrouwen

De indicator wordt opgebouwd uit het vertrouwen in het economisch klimaat en de koopbereidheid van consumenten. De stemming over het economisch klimaat in de afgelopen 12 maanden is verslechterd, maar consumenten zijn volgens het CBS ook veel negatiever over de economie in de komende 12 maanden. Daarnaast is de koopbereidheid afgenomen. Consumenten zijn negatiever over hun eigen financiële situatie en vinden de tijd aanzienlijk minder gunstig voor het doen van grote aankopen.