Boze leden bekladden FNV-gebouw - ‘vakcentrale diep verdeeld’

Het ‘Comité boze FNV-ers’ heeft een muurtje bij het kantoor van FNV Bouw beklad. Foto Twitter / @djiwie

Het kantoor van FNV Bouw in Woerden is vannacht beklad door ontevreden FNV-leden. De leden, die zichzelf het ‘Comité boze FNV-ers’ noemen, zijn kwaad over de instemming van de vakcentrale met het pensioenakkoord.

Op een muurtje bij het gebouw en op het gebouw zelf werd de kreet ‘verraders’ geschilderd. Ook werd de naam van FNV Bouw veranderd in FNV Sloop. FNV Bouw stemde na aanvankelijk verzet tegen het pensioenakkoord uiteindelijk wel in.

In een persbericht kondigt het comité aan dat er meer acties komen:

“De komende tijd zullen wij strijden tegen dit casinopensioen, en waar nodig ook tegen onze vakbondsleiders. Als zij het niet doen rest er niks anders dan de touwtjes zelf in handen te nemen. (…) Van posteracties tot stakingen en blokkades: we zullen alles uit de kast moeten trekken om onze oudedagsvoorziening veilig te stellen en niet geslachtofferd te worden in deze economische crisis.”

‘FNV diep verdeeld achtergelaten’

De vakcentrale FNV stemde gisteravond in Den Haag in met het pensioenakkoord. Dit ondanks tegenstand van de twee grootste bonden Abvakabo en Bondgenoten. Zij zegden het vertrouwen in FNV-voorzitter Agnes Jongerius op. Volgens onze redacteur Eppo König is de FNV, ondanks het akkoord, dan ook diep verdeeld achtergelaten:

“Er is een akkoord, maar tegen welke prijs? De FNV is diep verdeeld. Bondgenoten en Abvakabo, de twee grootste bonden die meer dan de helft van de FNV-leden vertegenwoordigen, hebben hun vertrouwen in FNV-voorzitter Jongerius opgezegd. En er dreigt nog altijd een mogelijke afsplitsing van FNV Bondgenoten. Een ‘commissie van goede diensten’ moet nu kijken of er de interne democratie en het onderlinge vertrouwen verbeterd kunnen worden.”

Verder zeggen Bongenoten en Abvakabo dat zij niet gebonden zijn aan het pensioenakkoord.

“Het afsluiten van CAO’s kan lastiger worden. Bondgenoten en Abvakabo sluiten 90 procent van de CAO’s in Nederland en zullen tijdens onderhandelingen hoog gaan inzetten om het ‘AOW-gat’ voor lage inkomens in het pensioenakkoord te compenseren. Werkgevers zullen hier niet blij mee zijn.”

Minister Kamp blij met instemming

In een reactie liet Minister van Sociale Zaken Henk Kamp maandag weten dat hij de instemming van de FNV “een mooie uitkomst voor onze oudedagsvoorziening” vindt. Wel betreurt hij de tweespalt in de vakcentrale. “Ik heb liever dat ze het eens worden”, zei hij aan tafel bij Pauw & Witteman. “Als je als vakcentrale op democratische manier tot een besluit komt zou iedereen eigenlijk ook als hele club achter het besluit moeten staan.”

Op Radio 1 zei Kamp vanochtend dat hij vindt dat FNV-voorzitter Agnes Jongerius goed uit de onderhandelingen is gekomen. Kamp denkt dat de positie van Jongerius sterk is. “Ze heeft koers gehouden, uiteindelijk het resultaat bereikt en 17 van de 19 bonden achter zich gekregen.” Jongerius liet maandagavond al weten niet van plan te zijn om op te stappen.