BNN veroordeeld voor afluisteren Verlinde

Sophie Hilbrand, de Gouden Oor en Albert Verlinde. Beeld: BNN

BNN moet een boete van 2500 euro betalen wegens afluisteren. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch vanmiddag bepaald. Presentator Albert Verlinde en zijn partner Onno Hoes werden in 2009 stiekem afgeluisterd door de omroep. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie, zo meldt persbureau Novum.

Het recht op privacy van Verlinde weegt in dit geval zwaarder dan het recht van vrije nieuwsgaring van BNN. De opnames waren niet bedoeld om een ernstige maatschappelijke misstand te signaleren, oordeelde de rechtbank. Verder moet BNN Verlinde 750 euro betalen wegens immateriële schade.

Sophie Hilbrand en Filemon Wesselink overhandigden Verlinde in de zomer van 2009 het Gouden Oor, een zogenaamde onderscheiding omdat Verlinde zijn oor zo goed te luisteren legt. Later werd bekend dat er een microfoontje in zat verstopt. In een kort geding besloot de rechter eerder dat de zogenoemde Verlinde-tapes niet mochten worden uitgezonden. In totaal was twee uur en veertig minuten aan materiaal opgenomen. Hilbrand en Wesselink betaalden in die civiele zaak ieder een boete van vijfhonderd euro.

Met het kort geding leek de zaak afgedaan, maar Verlinde drong aan op vervolging. Hij sprak van een principezaak. “Hoe ver kun je gaan?”, vroeg de presentator zich af.

BNN blij met uitspraak

Ondanks de boete stelt BNN in een persbericht dat de omroep definitief van Verlinde heeft gewonnen. Volgens de omroep gaan “roddelprogramma’s als RTL Boulevard” soms te ver om aan nieuws te komen. Volgens algemeen directeur Lucas Goes heeft Verlinde er nu zelf voor gezorgd dat er wettelijk paal en perk wordt gesteld aan de roddeljournalistiek. Goes in het persbericht:

“Verrassend en erg grappig dat Verlinde er zo hard en zo lang voor heeft gestreden om de privacy van BN’ers te beschermen, terwijl juist hij degene is die zich schuldig maakte aan het uitzenden van stiekeme filmpjes en beelden van bewakingscamera’s. Goed nieuws dat de rechter nu heeft bepaald dat dit soort praktijken tot het verleden behoort. Natuurlijk hebben wij de wet overtreden, maar in dit geval heiligt het doel de middelen.”