Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Beatrix in Troonrede: ingrijpende bezuinigingen raken iedereen

Koningin Beatrix komt aan bij de Ridderzaal in Den Haag. Foto AP / Bas Czerwinski

Nederland maakt economisch moeilijke tijden door, maar de uitgangspositie van ons land is positief. Dat zei koningin Beatrix vanmiddag in de Troonrede.

Beatrix zei dat Nederland er de laatste jaren in geslaagd is grote werkloosheid te voorkomen en dat de Nederlandse economie veerkracht heeft laten zien. Toch waarschuwde ze dat de economische groei het komende jaar lager is dan verwacht en dat Nederland “extra kwetsbaar” is voor de Europese schuldencrisis omdat de Nederlandse economie sterk afhankelijk is van de handel met het buitenland. Beatrix noemde het “begrijpelijk” dat deze kwetsbaarheid “gevoelens van onzekerheid” oproepen.

De koningin zei in de Troonrede dat de regeringsaanpak van de economische problemen uit twee keuzen bestaat: het gezond maken van de overheidsfinanciën en het versterken van het economische groeivermogen. Beatrix waarschuwde Nederlanders dat 2012 een jaar van “ingrijpende bezuinigingsmaatregelen” wordt die alle Nederlanders zullen raken.

Koningin noemt Europese interne markt en stabiele euro ‘essentieel’

Beatrix sprak ook over Europa. Ze zei in de Troonrede dat een goedwerkende interne markt en een stabiele euro “essentieel” zijn voor de doelstellingen van het regeringsbeleid. Ze noemde goed onderwijs “fundamenteel” voor de economische kansen van ons land. Verder noemde Beatrix veiligheid “bij uitstek” een maatschappelijke basisbehoefte. Daarom gaat de regering misdrijven die “zeer ingrijpend” zijn voor slachtoffers en samenleving harder bestraffen, aldus de koningin.

De Troonrede werd afgesloten met een samenvattende conclusie over de stand van het land:

“De huidige economische situatie vraagt om maatregelen. Het bezuinigingspakket dat de regering u voorlegt, is dan ook omvangrijk. De voorstellen raken de koopkracht van alle Nederlanders. De groeiende economische en maatschappelijke onzekerheden stellen ons incasseringsvermogen op de proef. Toch is er reden voor optimisme, want de uitgangspositie van ons land is en blijft relatief goed. De maatregelen die de regering presenteert, zijn erop gericht onze welvaart zeker te stellen. De regering doet een appèl op iedereen hieraan een bijdrage te leveren. Een appèl om in deze moeilijke periode met elkaar te bouwen aan een sterkere samenleving en een sterkere economie, in de beste tradities van ons land.”

‘Troonrede zowel VVD- als CDA-verhaal’

De Troonrede was, zoals eigenlijk ieder jaar, “niet echt een meeslepend verhaal”, zegt onze politiek redacteur Derk Stokmans. Hij noemt de tekst “een boodschappenlijstje van alle ministeries”:

“Het verhaal was heel duidelijk een financieel verhaal. Het ging erg over euro’s, de voertaal was geld. Dat is een keuze, hoewel in de Troonrede nooit hele opvallende dingen worden gezegd. Maar ik denk niet dat heel veel mensen dit een inspirerend verhaal vonden.”

Stokmans vindt dat zowel het VVD- als het CDA-geluid duidelijk doorklonken in de Troonrede:

“Het was een liberaal verhaal, maar ook een CDA-verhaal. De koningin sprak over een kleine en krachtige overheid. In ambtelijke taal werd helder gezegd dat iedereen toch wel voor zichzelf moet gaan zorgen.”

Den Haag al hele dag gevuld met Oranjefans

Beatrix vertrok even voor één uur in de Gouden Koets van Paleis Noordeinde richting Ridderzaal. De genodigden, waaronder de premier, de bewindslieden van het kabinet, de leden van de Tweede en Eerste Kamer en andere prominenten, waren ruim voor één uur al in de Ridderzaal. Den Haag stroomde eerder vandaag al vol met dagjesmensen en Oranjefans. Langs de route van paleis Noordeinde naar het Binnenhof waren de beste plekken al vroeg op de ochtend vergeven.

Later vanmiddag, om drie uur om precies te zijn, biedt minister van Financiën Jan Kees de Jager de Miljoenennota, die donderdag al uitlekte, aan aan de Tweede Kamer. Daarna geven premier Rutte en De Jager een persconferentie over het stuk.