Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Zijn toeristen op de fiets gevaarlijk?

„Ook vandaag weer rinkelde ik met mijn bel naar een groep fietsende toeristen, die slingerend een fiets fietsend houden”, mailt Lilian Roos uit Amsterdam. Ze vraagt zich af of toeristen op de fiets meer ongelukken maken dan fietsende Amsterdammers.

Roos is niet de enige die zich stoort aan de groepjes stuntelende toeristen in het verkeer. Zo is er de 83 leden tellende Hyvespagina ‘Macbikers zijn terroristen!’ , verwijzend naar de grootste fietsverhuurder in Amsterdam. Vorig jaar verspreidde het Amsterdamse stadspr-bureau ATCB nog het persbericht dat toeristen verplicht een fietsdiploma moeten halen voordat zij op de fiets stappen. Veel media pikten het op. Het bleek een 1 april-grap; toeristen op de fiets zijn juist prachtige pr voor de stad.

De Amsterdamse politie voert geen apart beleid op fietsende toeristen. „Ze fietsen vaak in groepjes door de stad en zijn erg onhandig”, zegt een woordvoerder van politie Amsterdam-Amstelland, „dat weten ze zelf ook wel en daarom letten ze extra op.” Volgens hem zijn Amsterdammers op de fiets een veel groter gevaar: „Die vertrekken minstens vijf minuten te laat van huis en proberen dat onderweg in te halen.” Of het nou toeristen of de Amsterdammers zelf zijn die vaker beboet worden of bij een ongeluk betrokken zijn, kan de politie niet zeggen. „Want wij registreren niet op afkomst en etniciteit.”

Dennis Gerrit van fietsverhuur MacBike zegt zelden ongelukken tegen te komen. „Daar verbaas ik me wel over. Jaarlijks verhuren we zo’n 200.000 keer een fiets en de laatste jaren hadden we slechts één serieuzer geval van letsel. Maar dan spreek ik nog over een gebroken pols.”

Toch verongelukte in 2009 een 21-jarige toeriste en klant van MacBike, toen zij op haar fiets in de dode hoek van een vrachtwagen kwam. Het is de vraag of het feit dat zij toerist was invloed had op dit ongeluk.

Volgens Gerrit neemt het aantal ongelukken de laatste tijd af, terwijl steeds meer toeristen op de fiets stappen. „Dat komt omdat wij, Amsterdammers, meer gewend zijn aan fietsende toeristen in de stad.”

Het grootste probleem? Gerrit: „De tramrails.” Dat beaamt ook een medewerker van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. Dit ziekenhuis heeft een spoedeisende hulp midden in het centrum. Áls toeristen brokken maken op de fiets, dan komen ze vooral hier binnen. „Dat zijn er zo’n 200 per jaar, en dat is veel”, aldus de medewerker. Gelukkig is vrijwel geen van de ongevallen levensbedreigend. „Het gaat vooral om botbreuken, afgebroken tanden en verwondingen aan de kin.”

Laura van der Wal