Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Milieu en natuur

Word de James Bond van de knaagdieren

Game

Spy Mouse Van Firemint Voor iPhone & iPod Touch

Voor Spy Mouse is de sluipgame tot de speelse essentie teruggebracht; als muis moet je ongezien kaas stelen van katten. Er is geen suggestie van realisme: vijanden lopen over een stippelpad tot je in hun blikveld komt, en de ventilatieschachten van Metal Gear Solid en Deus Ex zijn hier gekleurde muizenholletjes .

Je beweegt de muis door met je vinger een lijn te trekken - tot nu toe de beste manier om een spelfiguur te bedienen op een touchscreen. Maker Firemint ontwikkelde deze methode voor de iPhone-game Flight Control, waarin je vliegtuigen liet landen. Het was een van de eerste smartphonehits en de eerste van talloze line drawing games.

Met zijn tientallen levels lost Spy Mouse het probleem van Flight Control op, waarin je alleen maar steeds hogere scores kon proberen te halen. Hier blijft de voortgang interessant doordat je gaandeweg meer tools kunt gebruiken: stoelen om te schuilen en tv’s die katten hypnotiseren.

De opbouw is wel aan de trage kant. Het spel is op zijn best als je de levels op alternatieve manieren probeert uit te spelen. Wie alle kaas bemachtigt zonder één keer door een kat gespot te worden, mag zichzelf met recht de James Bond van de knaagdieren noemen.

Niels ‘t Hooft