Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Milieu en natuur

Welke andere aardes zijn er?

Buiten het zonnestelsel zijn er nu al vijfhonderd zogenoemde exo-planeten bekend, de meeste Jupiterachtige gasreuzen, maar twee rotsplaneten hebben serieuze mogelijkheden voor leven. De nieuw ontdekte planeet HD 85512b (op 36 lichtjaar afstand) staat eigenlijk te dicht bij zijn zon, maar als er een wolkendek is zou er wel vloeibaar water kunnen zijn. Of dat wolkendek er is, is niet bekend. En in 2007 werd de rotsachtige planeet Gliese 581d ontdekt op zo’n 20 lichtjaar afstand van de aarde. 581d is ongeveer zes keer zo groot als de aarde. Eerst dachten de sterrekundigen nog dat hij te ver van zijn zon stond om leefbaar te zijn. Maar nieuwe observaties stelden vast dat hij toch net binnen de goudhaartjeszone zat: niet te koud, niet te warm, En afgelopen mei bleek uit computermodellen dat het zelfs waarschijnlijk was dat Gliese 581d echt een stabiele atmosfeer en vloeibaar water zou hebben. Al in 2008 heeft de stichting ‘A message from the earth’ via een Oekraïense radiotelescoop een boodschap naar deze planeet gestuurd. In 2029 moeten de groeten van ongeveer 500 mensen bij Gliese aankomen.