Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Voetbal

Waar is oude Theo?

Van de Theo Janssen die uitblonk bij FC Twente is nog weinig te zien bij Ajax.

Kevin Strootman speelt wél goed bij zijn nieuwe club PSV en is nu vaste keus bij Oranje.

Voetballers worden niet graag vergeleken met anderen. Meestal is dat uit bescheidenheid, zoals bij PSV’er Kevin Strootman. Die wenste niet te spreken van een ‘Mark van Bommel-achtig’ optreden gisteren in de topper tegen Ajax, hoewel de 21-jarige middenvelder gif bracht zoals de oud-aanvoerder van PSV dat jaren deed in Eindhoven. „Daar wil ik me niet mee vergelijken. Verdedigend had ik het wel goed voor elkaar, maar ik was te weinig aan de bal. Ik had meer kunnen brengen.”

Ajacied Theo Janssen (30) verzette zich gisteren tegen een andere vergelijking: die met hemzelf. „Als je mij wilt zien scoren en assists geven moet je naar beelden van Twente van vorig jaar gaan kijken”, zei hij na afloop van de 2-2 tegen PSV. Van vragen over zijn fletse spel in zijn controlerende rol op het middenveld van Ajax wordt hij „zo moe”.

Het is wekelijkse kost: de twijfel over zijn vorm, zijn fysieke houdbaarheid en de manier waarop hij gebruikt wordt door Ajax-coach Frank de Boer. En wekelijks antwoordt Janssen door te zeggen dat hij al zijn duels wint. „Kijk de beelden maar terug”, voegde hij er gisteren nog aan toe.

Vorig seizoen besliste hij namens FC Twente het thuisduel tegen PSV met een van de mooiste doelpunten van het jaar: een meesterlijk lobje over doelman Isaksson na een indrukwekkende sprint. Twente-trainer Michel Preud’homme had Janssen gezegd dat hij van hem „de beste speler van de eredivisie” zou maken.

De Belgische coach zette hem achter spits Luuk de Jong en kreeg gelijk; Janssen werd de beste speler van het afgelopen seizoen. Maar weinig van die schoonheid en brille is nog terug te zien in zijn wedstrijden voor Ajax. „Ik heb nu een andere taak. Die voer ik uit”, legt Janssen uit. Spectaculair is dat niet, nuttig wel.

Het neemt niet weg dat bondscoach Bert van Marwijk gisteren in Eindhoven zijn gelijk bevestigd zag. In de selectie van Oranje heeft Strootman de voorkeur gekregen boven Janssen. De Ajacied werd niet meer opgeroepen sinds zijn afzegging voor de oefentrip met Oranje deze zomer naar Zuid-Amerika. Strootman greep zijn uitverkiezing met beide handen aan, onder meer door zijn doelpunt tegen Finland twee weken geleden.

Gisteren leek het er even op dat Vurnon Anita het vuile werk op zou gaan knappen op het Ajax-middenveld en dat Janssen de ruimte zou krijgen om vanaf links op het middenveld een dwingende rol te vervullen. Maar dankzij het sterk bezette middenveld van PSV moest Janssen zich diep op zijn eigen helft voortdurend om Georginio Wijnaldum bekommeren. Alleen bij spelhervattingen kon Janssen nu en dan zijn traptechniek etaleren.

In negatieve zin viel Janssen vooral op na de aftrap die volgde op de 2-1 van PSV. Hij liet zich in zijn rug verrassen door Tim Matavz en alleen door attent optreden van teamgenoot Toby Alderweireld op de doellijn werd Janssen niet schuldig aan een doelpunt dat PSV een zekere winst zou hebben gebracht.

Het was PSV’er Strootman die gisteren de passjes verstuurde met precies de goede snelheid. Hij temporiseerde waar nodig en was fel waar mogelijk. De schrik was oprecht toen hij in een onbezonnen actie op het kuitbeen van Siem de Jong landde. In hem schuilt geen smerige speler, wel een bloedfanatieke. „Ik probeer veel te geven in zo’n wedstrijd, daarom zit ik er aan het eind wel eens doorheen. Ik moet leren doseren, dat is lastig.”

Voor de man die vorig seizoen nog bij Sparta in de eerste divisie begon zijn het reuzenstappen. Europees voetbal en de trips met Oranje zorgen voor een overvolle agenda voor de jonge middenvelder. „Ik ben nu eigenlijk continu aan het herstellen”, bekende hij. Dat zal niet snel minder worden. Strootman en Janssen geven de bondscoach momenteel namelijk weinig aanleiding zijn keuze te herzien.